23 1
Read Time1 Minute, 58 Second

Ik vond het een pijnlijk moment. De koers en de partijleider van D66 zijn zo hallucinant geworden dat ik heimwee kreeg naar Alexander Pechtold. Hetzelfde gebeurt mij als GroenLinks hoog in de peilingen staat en die buikspreekpop Klaver praatjes begint te krijgen. Dan heb ik heimwee naar een grote PvdA. Dan weet je tenminste wie je vijand is en je weet dat die vijand ook best kan relativeren. Jetten en GroenLinks, overigens niet meer van elkaar te onderscheiden, hebben een kwaadaardig fundamentalisme achter hun liefelijke glimlach. Pechtold had dat veel minder en de PvdA is gewoon een ordinaire machtspartij. Die hebben geen enkele ideologie. Maar heimwee naar Pechtold en de PvdA is en blijft pijnlijk.

Gisteravond zat Rob Jetten tegenover Thierry Baudet bij Nieuwsuur in een discussie of je wel mag discussiëren over de rechterlijke macht. Het lijkt mij evident dat je als volksvertegenwoordiger overal vragen over mag stellen, zeker zoiets fundamenteels als de rechtspraak, maar dat vindt Jetten dus van niet. Als je namelijk je afvraagt of rechters nog wel zo onafhankelijk zijn en of er plaats is voor activisme ben je in de ogen van de Jettens van deze wereld een fascist. Daarom kwam Robbie ook met vergelijkingen uit de jaren ’30 en werd Rosa Parks en de Amerikaanse apartheid uit de jaren ’50 er met de kroesharen bijgesleept. Iets dat steeds vaker gebeurt als je ergens een vraagteken bij zet. Dan komen er uit alle hoeken, kieren en gaten types die roepen dat alleen al denken aan een vraagteken fascistisch is. En dat met de verbetenheid van een SA’er die op Kristallnacht de ramen van een Joodse kleermaker aan het ingooien is.

Pechtold werd binnen zijn partij pootje gehaakt omdat hij nogal kritisch was op het reilen en zeilen van het koninklijk huis. De oranje revolutie binnen D66 heeft zijn sporen achtergelaten. Alexander moest weg, Jetten kwam, het liberalisme ging overboord en het is heel snel een eng radicaal links clubje geworden. Alsof we er daar al niet genoeg van hadden. D66 koppelt telkens iedereen waar ze het niet mee eens zijn aan de Tweede Wereldoorlog of andere historisch zwarte bladzijden uit de geschiedenis, maar zegt wel heel erg tegen polarisatie zijn. Dus zoals wel vaker blijkt de brandweerman ook hier de pyromaan te zijn.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org xVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme