66 0
Read Time1 Minute, 29 Second

Je kan veel over Maarten Kluit zeggen, maar niet dat hij geen zelfkennis heeft. Deze fractievoorzitter Midden-Groningen van de Socialistische Partij noemde zichzelf Linksgekkie des Vaderlands op twitter en dat is natuurlijk precies wat hij is. Links en gek. Een veel voorkomende combinatie dat vrijwel altijd een twee-eenheid is. Ik zei expres noemde omdat hij het niet meer is. Fractievoorzitter dan, linksgekkie zal hij voor het leven blijven. Hij stapte na kritiek van de partijleiding gisteravond op.

Kluit had zijn halve dag of fame door Thierry Baudet een nazi te noemen in een tweet. Niet geheel origineel, want iedereen is in de ogen van dit soort lui een nazi. Daarmee bedoel ze extreem-rechts, en dat ben je al snel als je zelf aan de uiterste rand van links bungelt. Wat ik wel altijd fascinerend vind is dat juist socialisten zo scheutig zijn met de term nazi. Het is immers de afkorting van nationaal-socialisten. Waar het bij Kluit aardig zat met zijn zelfkennis zo is zijn historische kennis te verwaarlozen.

Want laten we eens de parallellen tussen het gedachtegoed van de nazi’s en Baudet onder de loep leggen. De nazi’s wilden een groot Europees rijk, daar is Baudet tegen. De nazi’s wilden een alles bepalende overheid, daar is Baudet tegen. De nazi’s wilden geen grenzen, daar is Baudet tegen. De nazi’s vonden geweld een politiek instrument, daar is Baudet tegen. De nazi’s wilden andersdenkenden monddood maken, daar is Baudet tegen. De nazi’s hadden niks met de democratie, daar is Baudet tegen. Enfin. Ik kan zo nog wel even een tijdje doorgaan. Het opvallende is dat waar Baudet allemaal tegen is en hem duidelijk geen nazi maakt extreemlinks er geen enkel probleem mee heeft of zelfs nastreeft.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme