29 0
Read Time2 Minute, 36 Second

Het irriteert me mateloos als mensen aan cijfers gaan zitten sleutelen die leiden dat de papieren en werkelijke realiteit uit de pas gaan lopen. Voorbeeld nummer zoveel, de werkloosheidcijfers. Waar alle politieke partijen zichzelf of hun groepje roemen voor het bestrijden van de werkloosheid doemt in de realiteit een ander beeld op. Het CBS is in essentie een uitvoeringsorgaan en rapporteert aan de hand van strakke definities. Definities die de praktijk iets meer verdoezelen dan dat deze is. Of het nou gaat om de extreme, en vooral kunstmatige, woningnood of de criminaliteitscijfers. Het komt het grootste deel van de politieke partijen en daarmee gepaard gaande politici wel altijd goed uit om op deze wijze te rapporteren.

Terug naar de werkloosheidcijfers. Stee vast neemt deze maand op maand, kwartaal op kwartaal af of toch niet helemaal? Ik controleer het voor mezelf en kom dan automatisch terecht bij, uiteraard, het CBS. Deze rapporteert op haar pagina dat Nederland 319.000 mensen werkloos waren in Q4 van 2019, oftwel 3,4% van de beroepsbevolking.

Gaan we daar eens op inzoomen. Eerst te beginnen met de definitie. Je telt niet meer als werkloze in de cijfers mee als je meer dan 1 uur per week betaald werk verricht. Dat leest u goed met een halve dag arbeid per maand (20 werkdagen) oftewel 1:40ste van een fulltime baan ben je ineens geen werkloze meer voor het CBS.

Schuld daarvan ligt bij de door u en mij verkozen politici want als de structurele werkloosheid niet afneemt dan verander je de definitie. Probleem opgelost en je mag gaan roepjuichen dat jouw beleid heeft geleid tot een bloeiende economie met nagenoeg geen werklozen. De pagina over de definitie van het CBS, verwijst wel naar de richtlijn van het ILO, International Labor Organisation, maar legt hem niet op dezelfde pagina voor u en mij als domme Nederlanders uit.

Nee daarvoor moet je even terug naar een nieuwsbericht uit 2014 van het CBS om daar uitleg over te krijgen.

Wat zien we vanaf 2015? Tja… Dat hoef ik u niet uit te leggen want dat doen, over het algemeen, regeringspartijen prima zelf. Een dikke daling en succesvol beleid.

daling

Komen we bij de ‘echte cijfers’. Wil je de realiteit vertroebelen en een echt groot probleem kleiner maken? Dan deel je ‘het probleem’ in zoveel mogelijk kleinere problemen die eigenlijk precies hetzelfde zijn. Onderaan de streep is dit een groot deel van het probleem namelijk.

werkloos

Tja… Dan kom je toch op niet al te rooskleurige cijfers… Als ineens de werkelijke werkloosheid uitkomt tussen de 10,6 en 14,7% van de beroepsbevolking. Dat nog exclusief 1,24mln ZZP’ers die niet meetellen. Waar ook veel werkloosheid en armoede verborgen zit. Je zou zo kunnen uit komen, in het slechtste geval, op een werkloosheidcijfer van 15-20%. Onaanvaardbaar natuurlijk. Daarom wordt daar, wellicht waarheidsgetrouw, wel volkomen anders over gerapporteerd dan de praktijk is.

Gelukkig zijn er junknews sites als Saltmines die wel even een uurtje de tijd nemen om zaken uit te zoeken. In plaats van wat echte journalisten doen; copy-pasten van het ANP en de persberichten van de politieke woordvoerders.

Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”