22 0
Read Time1 Minute, 54 Second

Ik ben in gesprek met een omroep om weer iets op televisie te gaan doen. Ja, ik weet het. Ik heb gezegd dat nooit meer te doen omdat ik er doodmoe van word om als een soort kop van Jut te dienen in politiek correcte programma’s. Maar wat mij vooral bijzonder irriteert is dat het tegenwoordig allemaal zoetsappig en gezellig moet zijn. Elkaar heel erg gelijk geven en meelachen als er gelachen moet worden. Tenminste met Hilversumse mensen onder elkaar. Een afwijkende mening mag alleen aan tafel komen als er een soort verbale gangrape georganiseerd is om dat persoon figuurlijk kaal te scheren en met een platte kar door het dorp te trekken. In het programma waar ik voor gevraagd ben zal dat zeker niet het geval zijn.

Nederland is nu een in heuse talkshowoorlog beland, althans dat vinden de media. De strijd is tussen de naar RTL verkaste Jinek en een allegaartje van non-talenten die in duo’s afwisselend OP1 mogen presenteren. Je valt bijna stijl achterover wat een nietszeggende figuren daar schoolkrantniveau vraagjes opdreunen. Wat ook opvalt is dat ze bij zowel de NPO als RTL over precies dezelfde klapper met namen beschikken, die we al jaren dagelijks op de buis zien. Niets vernieuwends, niets anders. Gewoon weer dezelfde mensen met dezelfde meningen en dezelfde invalshoeken. Trump is slecht, Israel is slecht, klimaat is heel erg, EU helemaal toppie, Baudet en Wilders gevaarlijk en boze “witte” mannen tuig.

Maar wat Stevie Wonder nog zag aankomen is dat die hele talkshowoorlog zal uitmonden in een soort marginale Hoekse en Kabeljauwse twisten. Jinek dondert nu al naar beneden met haar kijkcijfers. Dat komt namelijk omdat Jinek heel erg oninteressant is. Natuurlijk is het best een leuke vrouw, maar dat is het dan wel. Een diepgaand interview is echt te hoog gegrepen. En Op1 zal, als alle duo’s hebben aangetoond dat ze zijn verdwaald in een slecht experiment, ook een flop zijn. Mijn inschatting is dat zij structureel net aan op een half miljoen blijven steken met de kijkcijfers. Jinek zal uiteindelijk de oorlog met haar hakjes over de sloot winnen, maar ook zij komt niet veel verder dan Tan en Twan. Want wat Jeroen Pauw al jaren heeft aangetoond, het is namelijk een vak.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.orgVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme