12 0
Read Time1 Minute, 51 Second

Werd er dagen gesproken over een op handen zijnde Derde Wereldoorlog, na de uitschakeling van de Iraanse generaal Soleimani in Irak. Kreeg Donald Trump, na een heel presidentschap zonder oorlogen, toch nog de sticker van agressor op zijn oranje kop geplakt vanwege de Amerikaanse aanslag. Begon Israël alle troep in hoogste staat van paraatheid te brengen. Werd er hier en daar al gehamsterd en schoten olieprijzen de lucht in. Had iedereen even buiten de grote vredesduif Jeanine Hennis gerekend. Waren we daar toch ff mooi ingestonken. Dachten we dat het einde der tijden was aangebroken, zagen we onze enige echte Jeanine over het hoofd. Nou ja, zeg. Hele wereld is gelijk weer gerustgesteld. Niks aan handje, jongens. Gewoon verder lopen.

De voormalige mindef vindt namelijk dat ‘iedereen zijn best moet doen om het hoofd koel te houden’. Ze roept dan ook alle bevolkingsgroepen op om ‘de eenheid te bewaren’. Ze heeft met de Iraakse Abdul Mahdi besproken wat het ‘belang van rust en stabiliteit is’. Opgelost dus. Zelfs de Ayatollahs in Teheran schijnen diep onder de indruk te zijn. Sjaan, ik mag Sjaan zeggen, is nu speciaal VN-gezant voor Irak en loopt zwart gesluierd daar rond. Best grappig voor iemand die vrouwenemancipatie in haar portefeuille had in de Tweede Kamer. Maar ambitie maakt blind, zeg maar. Nee, laat Hennis maar schuiven. Die is zo gek op vrede dat ze ook naar de rouwplechtigheid van de Iraakse militieleider (lees terrorist) Muhandis gaat. Kopje koffie, plakje cake en iedereen oproepen om rustig te blijven.

Ik ken Jeanine als persoon en als politica. Als persoon is het een heerlijk mens. Gezellig, humorvol en bourgondisch. Als politica is ze het tegenovergestelde, een opportunist die over lijken gaat zonder enige principes. Ze stemde voor weigerambtenaren, terwijl ze tegen was. Het bracht haar een baan als minister van defensie. En nu loopt ze, nadat ze weggestuurd werd na de zoveelste leugen, in Irak zogenaamd de vrede te bewaren. Het geeft vast aandacht. Het geeft vast aanzien. Het geeft vast geld. Maar het is niks. En dan nu zo’n grote broek aantrekken terwijl helemaal niemand ene reet van haar aantrekt in het Midden-oosten is een beetje zielig.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.orgVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme