5 1
Read Time1 Minute, 44 Second

De ernst schalen van schandalen of het op z’n minst de Oranje’s die in opspraak zijn geraakt over de vreemde gang van zaken. Als je even na gaat hoevaak er iets merkwaardigs over het koningshuis naar buiten kwam in dan kan je niet spreken over incidenten. In anderen landen zouden we spreken over een bananen republiek. Met een privé jacht voor onderhoudt ondergebracht bij defensie, dubbele vergoedingen & recent maakte Zembla een uitzending over verkochte kunst. Daar had best wat meer ophef over mogen komen. Deals met de fiscus werden niet nagekomen, bijzondere werken verdwenen in privé collecties en een pracht werk geschonken voor een vergoeding vanuit gemeenschapsgeld is verkocht aan een musuem in Singapore.

Raden Saleh, Boschbrand, 1849, 300 x 396 cm, tentoongesteld in de National Gallery Singapore© Collection of National Gallery Singapore

Één van de grootste problemen rondom dit soort zaken is dat het eigenaarschaps juridisch onnodig complex gemaakt is. In de ijdele hoop dat kritichi zouden verstommen. De wet is onzettend onduidelijk op sommige dingen. Aan de anderen kant zien we in de zembla uitzending ook dat de wet met bewuste intenties is overtreden. En dan de meubels in de koninklijke paleizen. Die zijn aangekocht door de Staat, maar de koning krijgt nog steeds een vergoeding voor het onderhoud ervan. Volgens premier Rutte van Algemene zaken is het “heel ingewikkeld, maar klopt het allemaal wel.” het ministerie van algemene zaken verzorgt het departement de voorlichting over het Koninklijk Huis.

De Nederlandse bevolking zal zich echt eens goed te raden moeten gaan willen wij wel een staatshoofd wat wij niet verantwoordelijk kunnen houden? Na alle mistanden, geheime afspraken heb ik een ander voorstel. Gezien het gigantische vermogen wat de oranje’s bezitten en multinationals die voor handelsmissies best de portomenee willen trekken, privatiseer maar. Dit levert enorme kosten besparingen op op de rijks begroting. Er zal wat gedoe bij komen kijken maar dat weegt  nog wel op tegen de hoeveelheid schandalen en onduidelijke kosten. Als één ding duidelijk wordt is dat we of een corruptie of een slappe ambtenaren rondom de Oranjes -probleem hebben.

 

Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Joeri Jungschlager

Written by Joeri Jungschlager

Anarchist-Transhumanist, Joods, Cyber Security Researcher & best goed in van alles met entertaiment. Focus op IoT, privacy, indiviual humanrights & dierenrechten.