78 15
Read Time1 Minute, 37 Second

Dat we als land af en toe blijven terugdenken aan dat moment in april 2013. Dat we met elkaar schouder aan schouder stonden tijdens de inhuldiging. Dat we er net zoals toen er voor elkaar zijn. Niet alleen voor ons zelf. Maar ook voor andere mensen. Dat we omzien naar anderen. Dat we ons drukmaken om anderen. Dat als iemand hulp nodig heeft en die kunnen wij bieden, we dat ook met elkaar doen. Dat er ook mildheid in onze samenleving blijft. En dat we op die manier dat land blijven waar de hele wereld met grote jaloezie naar kijkt.”

Deze onzin komt niet uit mijn mond, maar uit die van onze premier. Zie hier vanaf 6:47. Als Mark Rutte gevraagd wordt naar de afgelopen tien jaar begint hij direct over het Koninklijk huis en solidariteit. Als er toch één club mensen heeft aangetoond zich alleen maar druk te maken over eigen portemonnee zijn het de “Oranjes” wel. Als er iets te graaien of te snaaien valt staan ze vooraan en krijgen alle gelegenheid van onder andere de minister-president. Wat raar dat hij daarom nou juist over de inhuldiging van Willem-Alexander begint en dat we toen schouder aan schouder stonden.

Nou ja, zo vreemd is het niet. De mildheid ten aanzien van het wetteloze gezelschap dat zich koninklijk waant begint steeds verder af te nemen. En dan moet de uitspraak van de Hoge Raad nog komen, waarin duidelijk zal worden dat Edwin de Roy van Zuydewijn in zijn alimentatiezaak tegen zijn ex-vrouw prinses Margarita op alle mogelijke en onmogelijke manieren is tegengewerkt. Het zal het laatste beetje vertrouwen in de monarchie bij veel mensen doen laten wegsmelten als boter in een heet gourmetpannetje. Het lijkt mij bijzonder stug dat de hele wereld dan jaloers naar onze bananenmonarchie kijkt. Maar als Rutte het zegt weet ik wel zeker dat het een leugen is.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.orgVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme