4 0
Read Time4 Minute, 40 Second

“De Amerikaanse media zijn niet geïnteresseerd in de nuance”

De aanleiding van dit interview was een video van de Amerikaanse congresvrouw Ilhan Omar die deze zomer viral ging op de wereldwijde sociale media. Ook in Nederland deelden zowel links als prominente feministen zoals Fatima Elatik de video onder hun volgers. Eindelijk een moslima die de rechtse media van repliek dient!

Wat er werkelijk gebeurde was echter iets totaal anders, want in het betreffende filmpje is de vragensteller geen journalist van de ‘rechtse media’, maar Ani Zonneveld, een vrouwelijke imam uit Amerika en de voorzitter en oprichter van de Muslims for Progressive Values.

Zodra ik ontdekte dat de vragensteller een collega-vrouwelijke imam was die tegen FGM streed, stuurde ik mijn steunbetuiging via de email. Wat volgde had ik nooit kunnen bevroeden, want vrijwel direct stuurde de imam een journalist op me af, die schreef voor één van de grootste kranten van Amerika. Het werd uiteindelijk een urenlange interview, na middennacht (vanwege het tijdsverschil), over mijn werk als Avant-Garde imam en waarom ik Zonneveld steunde. De conclusie van het interview was dat politici als Ilhan Omar meer prioriteit geven aan de strijd tegen rechts en Trump dan aan de emancipatie van de (moslim)vrouw.

Toen het interview klaar was voor publicatie besloot de redacteur echter om het artikel toch niet te publiceren. Ilhan Omar is een prominente figuur voor de linkse media in Amerika. De betreffende linkse krant kon het zich niet permitteren om een kritisch en genuanceerd artikel over de politica te publiceren.

De jonge journalist die ons interviewde was ontdaan door deze ervaring. Het stuitte tegen alles waar hij in geloofde, het voelde voor hem alsof hij voor een politieke agenda werkte in plaats van voor een krant die onafhankelijk en vrij hoort te zijn.

Dit deed mij besluiten om dan maar zelf een artikel te schrijven over dit voorval tussen imam Ani Zonneveld en congresvrouw Ilhan Omar.

Via WhatsApp vertelde Ani dat haar organisatie een van de sponsoren was van de conferentie waar Ilhan Omar voor uitgenodigd werd. ‘De conferentie was voor en door moslims. We wilden over alles praten dat onze islamitische gemeenschap raakt. Ook over FGM (Female Genital Mutilation). In Amerika worden nog steeds meisjes op een gruwelijke manier besneden uit naam van de islam. Mijn organisatie is een van de twee Islamitische organisaties in Amerika die tegen FGM strijd. Ik was bekend met hun achtergrond als wetgevers en ik wilde Ilhan en Rachida om steun vragen.’

De Linkse media heeft echter een groot gedeelte dat aan de vraag voorafging eruit geknipt. Alleen de vraag en het antwoord bleven over, waardoor het leek alsof de ‘rechtse media’ Ilhan Omar wilde ‘framen’.

‘Het was verschrikkelijk, vrienden die mij kenden juichten Ilhan Omar toe, totdat ze erachter kwamen dat ik de vraag stelde.’

Salima El Musalima: Heeft de media jou geïnterviewd om jouw kant van het verhaal te horen?    

Ani Zonneveld: Rechts heeft weinig interesse in vrijzinnige moslims, maar de linkse media heeft vooral interesse in Ilhan Omar. Uiteindelijk was er één journalist die mij interviewde, maar uiteindelijk heeft zijn linkse krant het verhaal gedood. In Amerika zijn de linkse en de rechtse media niet geïnteresseerd in de nuance. Dit is het probleem. In Amerika weten de meeste mensen niet dat er geen verbod is in de VS op FGM. Het is bizar dat de V.S. in het buitenland tegen FGM strijd, maar hier in ons eigen land wordt het onbestraft gelaten. De wetgevers in ons land zitten vast. Het onderwerp is gepolariseerd. Men wordt heel snel voor racist uitgemaakt. Daarom willen ze er hun handen niet aan branden.

El Musalima: Krijg je steun van moslimfeministen uit Amerika?

Zonneveld: Ik heb recentelijk een artikel gepost van Mariam Safi die zelf een FGM-survivor is. Ze komt uit dezelfde Bohra gemeenschap als die van de Detroit-zaak. Ik heb steun gekregen van de koepelorganisatie End FGM USA, waar Muslims For Progressive Values een lid van is. Helaas durven de meeste mensen hun vingers niet te branden aan interne debatten tussen moslims onderling.

El Musalima: Heb je Ilhan Omar nog kunnen spreken op dat congres? Heb je haar gevraagd waarom ze zo hatelijk op jouw vraag reageerde?

Zonneveld: Voordat ik de vraag stelde, stelde ik mezelf voor. Dat doe ik altijd, omdat ik er niet islamitisch uitzie. Voor de zekerheid gaf ik aan Ilhan mijn kaart toen ze langs me liep. Nee, ik heb niets van haar gehoord, noch verwacht ik dat, noch kan het mij wat schelen. Door deze uitwisseling heb ik alle respect voor haar verloren. Ik was boos op haar uiterst arrogante en ongevoelige reactie. Dit is een kwestie van kinderrechten! De manier waarop het publiek juichte maakt hen geen haar beter dan de Trump-menigte die lacht en juicht wanneer hij anderen minacht.

Waren er imams die jou na dit voorval steunden? 

Zonneveld: Gek genoeg heb ik steun gekregen van een mannelijke imam: Ali Sediqui. Behalve jou hebben vrouwelijke imam’s mij niet gesteund. Ik werk met iedereen, ook met mensen die buiten mijn stam zitten. Veel moslimfeministen willen alleen maar met gelijkgezinden werken. Op deze manier beperken ze heel erg hun bereik. Dat gaat ten koste van hun emancipatie.

El Musalima: Kreeg je steun van prominente FGM-strijdsters zoals Mona El Tahawi?

Zonneveld: Ik hou van Mona! Wij zijn oude vrienden. En Mona El Tahawi houdt van Omar. Ze was stil over deze kwestie. Dus ja, de stilte valt tegen.

(Ilhan Omar gaf via haar woordvoerder te kennen dat ze niet beschikbaar was voor dit interview.)

Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme