17 3
Read Time1 Minute, 59 Second

Afgelopen zaterdag heeft de Volkskrant in een artikel en de reacties daarop weer aangetoond wat het is. Zoals Joop Visser al bezong: een kutkrant. Het gewraakte stuk ging over “rechts-radicale” vrouwen die strijden tegen feminisme en integratie. Alleen de titel zegt al genoeg over de rest van het artikel. Radicaal-rechts is een mening, geen vaststaand feit. Het is de nieuwe term omdat extreem-rechts zijn kracht wel heeft verloren. Overigens benaderde journalist Hassan Bahara de opgevoerde Eva Vlaardingerbroek met het verzoek om mee te werken aan een artikel over rechtse vrouwen, het frame radicaal-rechts werd toen verzwegen. En de dames die worden besproken zijn niet per definitie tegen het feminisme als wel tegen het huidige feminisme, waar geen knoop meer aan vast te binden is. Deze stroming haat namelijk “witte mannen”, maar staat zingend en met de armen wijd om kerels uit landen, waar vrouwen werkelijk minderwaardig zijn, welkom te heten.

Enfin. Lees het artikel. Het is een haatstuk vol frames en ordinair seksisme. De vrouwen worden niet alleen op hun uiterlijk beoordeeld, maar ook neergezet als barbies, die als mascotte mogen fungeren voor “radicaal-rechtse” mannen. Er volgde ophef, precies wat de bedoeling was natuurlijk. Alleen waar de journalisten hoopten op applaus in hun strijd tegen rechts vloog de boemerang keihard terug in de eigen bek. Zelfs van de linkerkant van het politieke spectrum kwam er commentaar op de vieze manier van doen. Zij vonden ook dat het werkelijk niets met journalistiek te maken had, maar meer met een ordinaire afrekening en het knakken van jonge vrouwen in de dop. Het mooiste inkijkje in de haatkeuken van de Volkskrant moest toen nog komen. De reacties van hun medewerkers. Columnist Margriet Oostveen kleineerde de dames en noemde het dienstmaagden. Dat is een bijzonder minderwaardige benaming voor deze bestudeerde vrouwen. Ongekend seksistisch dus. Scribent van de krant Harriet Duurvoort kwam met een diep racistische opmerking en haalde zonder knipperen de Tweede Wereldoorlog erbij. Seksisme en racisme, dat waren toch zaken waar links en hun krantje toch zo vreselijk tegen zijn. De hoofdredacteur van Volkskrant Magazine reageerde ook nog in vijf tweets, waarvan hij er twee vlug weer verwijderde omdat Vlaardingerbroek nogmaals werd beschuldigd van racisme en er werd gedreigd met aangiftes. Gênant gewoon. Maar blijkbaar geen enkel probleem als het om andersdenkenden gaat. Dan mag alles.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org

 

 Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme