26 2
Read Time1 Minute, 47 Second

Gelukkig is het weer 6 december. Je kan veel over die anti Zwarte Pieten brigade zeggen, maar ze weten een kinderfeest wel goed te verpesten. Zelfs zo erg dat ik echt hunker naar deze dag. In het sprookje is de Sint vandaag zelf jarig, maar ik denk dat de Goedheiligman er zo langzamerhand zelf ook wel klaar mee is. Die kan niet wachten totdat de stoomboot richting het warme Spanje vertrekt en hij het steeds killere Nederland kan verlaten. Moet je nagaan wat een kleine minderheid voor elkaar weet te krijgen met de hulp van de media. In elk normaal dorp of stad wordt het nog gewoon traditioneel gevierd, maar de lol is er voor mij in ieder geval wel af door al dat gedoe. Dat hebben ze toch maar mooi voor elkaar gekregen.

We gaan nu een half jaar in van relatieve rust. Het zal natuurlijk nog wel een klein beetje na etteren. De anti’s zullen nog even roepen dat hun strijd doorgaat tot de laatste echte Piet, de pro’s zullen nog even gillen dat de echte Piet juist is gebleven. Maar het grote debat kan nu weer voor een paar maanden de koelkast in. En dan wordt het tijd voor een ander onderwerp. Het afschaffen van consumentenvuurwerk. Het is heel fijn dat Oud&Nieuw zo dicht op Sinterklaas valt. Dan is er maar een paar weken gezeur over vuurpijlen, vervuiling en verboden.

Maar laten we eerlijk zijn. Er zullen waarschijnlijk nog heel wat tradities, feestdagen en historische elementen zijn die niet geheel in de smaak vallen bij de social justice warriors, ontevreden immigranten en hun extreemlinkse vrienden. Alles zal moeten worden veranderd, verboden of afgeschaft. Net zolang tot er werkelijk helemaal niks meer over is. Totdat we alles wat ons verbindt over boord hebben gegooid. En dan zullen ze nog niet tevreden zijn. Dus laten we wat met elkaar afspreken. Laat ze de volgende keer links liggen. Negeer ze. Zet ze uit. Praat er niet mee. Ga niet in discussie. Net als met kinderen die niet willen luisteren. Want dat zijn het. Een verpeste feestdag is wel genoeg.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.orgVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme