9 11
Read Time2 Minute, 54 Second

Stel je bent lid van de VVD of PvdA. Je hebt een nogal sterk afwijkende mening over de partij. Je schrijft kritische stukken over de politiek leider en de richting van de partij. Word je dan geroyeerd door de partij? Ik bedoel het strikt hypothetisch. En als je dan geroyeerd zou worden is dat best wel een nieuwsdingetje. Telegraaf-chocoladeletters “VVD/PvdA trapt kritisch lid uit partij” zijn daarmee nog best denkbaar.

Maar wat nou als een partij dit doet die juist voor meer inspraak, discussie en zelfs directe democratie is? Om het niet meer hypothetisch te houden maar Forum voor Democratie is dus zo’n partij. Robert van Gemeren (lid van Forum voor Democratie) is, net als ik overigens, kritisch op politiek leider Baudet. Op de Dagelijkse Standaard, wat men niet als een links medium kan bestempelen, schreef hij een tweetal artikelen (FVD is aan het verwelken & ‘Al Baudets zetels zijn verloren, je hebt er niks aan!’) waar je vooral frustratie leest. Je ziet als lid wat FvD allemaal wel kan bereiken en hoe iemand als Baudet de partij naar de gallemiezen aan het helpen is. Hij mag dan prima als stemmentrekker werken maar daar lijkt het voor Baudet dan letterlijk op te houden.

De reden hiervan: Vooral het (over de top) narcisme van de politiek leider.

In het artikel ‘Al Baudets zetels zijn verloren, je hebt er niks aan!‘ op De Dagelijkse Standaard een opsomming:

“Van Gemeren wijst op een lange lijst uitspraken van de FvD-voorman: “in al uw beperkingen” tegen een mede-parlementariër, “jullie met jullie miserabele Drs.-titels, ik ben tenminste Dr.”“jullie gaan allemaal vervangen worden”“beneden mijn waardigheid”“VVD is een kutpartij”, ‘‘links is net als herpes, het komt altijd weer terug”“wat vind je mijn neukhok” als benaming van zijn werkkamer in het parlement, “ik ben de befkoning van Amsterdam’’,“pop is enorme kutmuziek”, het “ondoordachte provinciale geklooi’’,en de naaktfoto. “Zo word je totaal niet meer serieus genomen. Al die zetels zijn dus verloren. Je hebt er niks aan.”

Stel je hebt een nieuwe collega. Een collega die zich vergelijkbaar gedrag aanmeet. Dan weet je 1 ding zeker: die meneer komt niet door z’n proeftijd. Laat staan dat je met zo iemand jaren in een coalitie moet gaan zitten, constructief beleid moet gaan maken en direct sturing geven aan grofweg een miljoen ambtenaren en 17mln Nederlanders.

Bovendien en als je jezelf zo zou opstellen, als belangrijkste intellectueel van Nederland, dan heb je toch door dat er altijd mensen zijn binnen je partij die kritiek op je hebben? Nogal wiedes, toch? Maar hoe ga je met dit soort kritiek van een betalend lid van je partij om? Het zou van incasseringsvermogen getuigen wanneer je het simpelweg negeert. Of je stapt over jezelf en gaat het gesprek aan. Niet Baudet en zeker niet bij dit FvD… (tekst loopt onder de foto verder)

Robbert van Gemeren

Dus iets waar leden van andere partijen niet uit de partij worden gejorist kan bij deze specifieke democratisch verkozen partij wel. Voordat je als die-hard FvD’er nu allemaal excuses gaat lopen optuigen en Van Gemeren van allerlei zaken gaat beschuldigen vraag ik je 1 ding: waarom jouw excuus juist voor het FvD zou moeten gelden en de rest niet…

Het is nu weer wachten op de eerste serieuze rechtse partij met een leider die zich op z’n minst normaal kan gedragen.

EDIT 24/11 13:56u: Verduidelijking

Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”