8 1
Read Time4 Minute, 27 Second

Bijna alle politiekepartijen vinden het klimaat ontzettend belangrijk en nemen drastische maatregelen om de uitstoot te beperken. Alhoewel initiatieven altijd goed zijn slaat de overheid vooral door richting de burger met maatregelen die aantoonbaar niet werken. Bovendien ontbreken echte zaken die weldegelijk veel invloed hebben op niet alleen het klimaat maar ook het milieu.

Hieronder concrete zaken die je de MP en zijn minions niet voor zal horen pleiten:

Koop minder, stel aankopen uit en koop bewuster

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om deze conclusie te trekken. Leuk dat Apple uitkomt met weer een nieuwe iPhone maar je oude werkt nog prima.

Hartstikke gaaf die Tesla Model 3 maar je Ford Focus of VW Polo kan nog prima een paar jaar mee. Bovendien is doorrijden in je huidige auto vele malen milieuvriendelijker dan een nieuwe aan te schaffen. Ben je toe aan een nieuwe leaseauto? Overweeg een tweedehandsje te leasen. Daar heb je ook voldoende keus voor gebruikte Tesla’s. Wederom: dit scheelt een slok op een borrel ten opzichte van een nieuwe auto.

Overweeg je iets aan te schaffen? Een bankstel? TV, misschien? Of een laptop? Check eerst even Marktplaats voordat je overgaat tot aanschaf van iets nieuws.
Hoe langer je wacht met je aanschaf, hoe minder er geproduceerd wordt en hoe minder uitstoot en afval er uiteindelijk is.

Hetzelfde geldt voor reparaties. Ik weet dat het makkelijker is om iets weg te gooien dan te (laten) repareren. Ten opzichte van dat laatste punt zijn we best wel lui geworden. Iets is stuk dus ga ik maar het vervangen met iets nieuws.

Daarbij laat de politiek hier een paar mooie kansen liggen. Een wetje bijvoorbeeld dat de prijs van alle losse componenten van een goed nooit meer mag bedragen dan 1 of 1,5x de waarde van het goed. Om zo zorg te dragen dat mensen eerst gaan overwegen om iets te laten repareren.

Vakantie!

Gewoon even he… Moet je naar Zuid-Afrika dit jaar? Of vind je nog ergens in Nederland of elders in Europa nog een leuk plekje waar je tot rust kunt komen of uit je dak kunt gaan? Ik bedoel niet te zeggen dat je niet naar, pak’em beet, de Malediven hoeft maar misschien kun je dat voor een jaartje uitstellen.

Al is het maar omdat je ons milieu het goede gunt. Stel je vind een leuke bestemming, kijk dan eerst of je het ook zou redden met de auto. Maak er een avontuur van! Zeker wanneer je met je partner, kinderen of gewoon wat vrienden gaat ontdek je veel meer onderweg dan dat je in een metalen lift stapt en plots op een andere bestemming zit. Goedkoper, leuker en vele malen beter voor het milieu dan het vliegtuig te pakken.

Ga anders boodschappen doen!

Rijd je ook om de 3 dagen naar de Albert Heijn of Jumbo? Nou dat kan dus en efficienter en milieubewuster. Stiekem help je er ook nog eens een hele berg boeren mee.

  1. Waarom koop je je vlees, kaas en eieren niet gewoon direct bij de boer? Er is er altijd 1 bij je in de buurt die dat aanbiedt. Het is echt vers en je helpt er direct de boer minder afhankelijk te zijn van bedrijven die nog geen Euro aan belasting in ons land afdragen. Ik samen met m’n vriendin komen 1x in de 6 tot 8 weken bij dezelfde boerin (Hoeve Kazan in Nieuwveen) om vleeswaren e.d. in te kopen. Bespaart een hele hoop gekoelde logistiek, overslag en transport.
  2. Laat je boodschappen bezorgen. 1 Dieselstokendebestelbus die op 1 dag 30-40 adressen afrijdt om de boodschappen af te leveren is nog altijd milieuvriendelijker dan 30-40 personenauto’s die op en neer rijden naar een supermarkt voor dezelfde boodschappen. Bovendien bespaar je er nog geld mee uit. Je bent online iets minder vatbaar voor de op de milimeter uitgedachte looproutes en reclames namelijk.
  3. Koop groter in. Hoe meer je in eens inkoopt hoe minder snel je weer iets moet gaan kopen. Dat is nogal logisch. Wat je misschien niet meteen doorhebt is dat het meestal heel wat afval bespaart. Er hoeft minder verpakt te worden. Dus als je iets koopt wat lang houdbaar is, overweeg dan de grotere verpakking.

Investeer in Nederland en Europa

Voordat je me meteen een bruinoverhemd aanmeet zou ik je dat even nader willen uitleggen. Steeds meer zijn wij afhankelijk geworden van spullen die niet in Nederland en de EU worden geproduceerd. Reden? De kosten en milieueisen aan de andere kant van de planeet zijn lager dan hier. Het enige wat ik hier wil stellen is dat producten die hier worden geproduceerd onder betere arbeidsomstandigheden worden geproduceerd waarbij er zwaardere eisen worden gesteld aan de productie. Bovendien elke Euro die in Nederland of EU wordt uitgegeven komt op zijn beurt andere Nederlanders of Europeanen toe. Het gevolg daarvan hoef ik u niet uit te leggen denk ik, meer geld = meer ruimte voor investeringen = meer banen en betere bescherming van milieu en klimaat. Dat laatste bereik je alleen al doordat er minder hoeft te worden getransporteerd.

Ik hoop met deze voorbeelden je wat handvatten te hebben gegeven en een beetje te hebben bijgedragen aan een stukje bewustwording. Als we onze problemen aan de politiek overlaten gebeurt er enkel wat goed is voor hen en hun belanghebbenden. Dat zijn wij, simpele burgers, al een tijdje niet.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”