2 0
Read Time1 Minute, 59 Second
Gepubliceerd op: 21 oktober 2019 op https://www.pluimveeweb.nl
Minister Schouten van Landbouw is van plan bij zowel een dreigende als een concrete overschrijding van het fosfaatplafond het aantal productierechten in de betreffende sector in te krimpen.

Dat is te lezen in de memorie van toelichting op de ‘Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de implementatie van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn’, die per 1 januari 2020 van kracht wordt. Bovendien zijn productierechten geen eigendom maar is het een middel om de productie van dierlijke mest te reguleren.

Indien er in een sector een overschrijding van het fosfaatplafond dreigt of werkelijk aan de orde is, kan de minister – door de aangepaste meststoffenwet – de sector hiervoor straffen. Belangenbehartigers vinden dit ongewenst en onrechtvaardig. Overschrijding van het fosfaatplafond kan alleen ontstaan doordat individuele veehouders meer dieren houden, dan waarvoor hij/zij rechten hebben. Door de aangepaste wet kan Schouten een sector collectief straffen met een generieke krimp.

Eigendomsrecht

Juridisch gezien worden productierechten (varkens-, pluimvee- en fosfaatrechten) op basis van de Meststoffenwet niet gezien als eigendom, maar als regulering van eigendom. Dit is een iets andere definitie, maar één met enorme gevolgen. Doordat productierechten geen eigendom zijn, kan de minister bij wet regelen dat op basis van een zwaarwegend algemeen belang generiek wordt gekort. Dit resulteert in krimp van de veestapel.

Daarmee lijkt via een juridische truc het ontnemen van productierechten legaal geworden. Bescherming van eigendommen op basis van nationale en/of Europese wetgeving is immers niet van toepassing, het betreft immers ‘regulering van eigendom’. Dat kon wel eens uitermate relevant worden in de stikstofdiscussie.

Instrument in handen

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot riep begin september op de veestapel in Nederland te halveren. Dit leidde tot veel kritiek uit de landbouw. Minister Schouten van Landbouw reageerde hierop dat alleen veehouders hoeven te stoppen die dit zelf willen. Door de aangepaste meststoffenwet heeft minister Schouten een instrument om de veehouderij in te krimpen. Dat staat haaks op de belofte van het kabinet dat in het oplossen van de stikstofimpasse wordt gekozen voor 100 procent vrijwilligheid en volledige financiële compensatie bij stoppen, verplaatsen of treffen van bronmaatregelen.

Al eerder moest de Minister in het Algemeen Dagblad erkennen dat ze onteigening niet kon uitsluiten. Provincies hebben nu eenmaal eigen bevoegdheden en beleidsruimte.

Bekijk hier het voorstel van de Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de implementatie van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Minister neemt productierechten af bij dreigende overschrijding fosfaatplafond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.