1 4
Read Time2 Minute, 17 Second

Het is makkelijk om te stellen dat het eten van vlees het milieu schaadt. Onderzoeken zat die dat onderschrijven en die hebben het grotendeels aan rechte eind. De meest voor de hand liggende reactie is stop met het eten van vlees of verminder dat tenminste.

Nou daar zit je fout. Althans in dat eerste. Jij als consument hebt heel wat macht namelijk. Macht die je niet direct door hebt. Het is niets voor niets dat er honderden miljarden jaarlijks in reclame wordt gestoken om jou te overtuigen van een bepaald product, dienst of politieke partij. Elke keer dat je geld uitgeeft breng je een stem uit. Elke aankoop bij de Jumbo, Albert Heijn of Vomar wordt geanalyseerd. Daar waar er niet zo heel lang geleden geen enkel biologisch product in het schap lag van de lokale supermarkt is dit tegenwoordig gemeengoed geworden, door jou en mij.

Het is daarom veel beter om minder, maar kwalitatief beter vlees te kopen en consumeren. Hiermee beïnvloed je veel meer de bio-industrie dan wanneer je vegetariër of veganist word. Jij en alleen jij kan zo zorgen dat dieren respectvol worden behandeld. Als we nou daarmee zouden beginnen dan kan dat nog eens, bijkomend voordeel, goed uitpakken voor de kleine veehouder die het vak vooral uit liefde uitoefent.

Het is namelijk makkelijker dan ooit om bij een veehouder van jouw keuze direct al je dierlijke producten te bestellen en af te halen. Hierdoor wordt juist de kleinschaligheid weer aantrekkelijk bij een grote klantenkring. Je verdient als veehouder net zoveel zo niet veel meer dan verkoop aan de grote afnemers en bouwt direct zelf een reputatie op in plaats van de lokale supermarkt. Bijkomend voordeel is dat je minder of hetzelfde betaalt als in de supermarkt. Het kost je een half- tot een uur per maand extra en dat betaalt zichzelf direct terug op het moment dat je een echt vers biefstukje op bord hebt liggen. Althans ik proef het verschil direct tussen supermarkt-kip, -gehakt, -biefstuk of -speklapje en dat direct van onze veehoudster, Hoeve Kazan in Nieuwkoop.

Nu in het tijdperk van voedselschandalen, dierenmishandeling en klimaatproblemen zou dit juist door onze overheid gestimuleerd moeten worden. Niets is echter minder waar. Terwijl de veestapel moet krimpen, krijgen megastallen ruim baan om dieren in verschrikkelijke omstandigheden op te hokken.

Durf te veranderen en bij te dragen aan dierenwelzijn, en de regering die dik in de multinationals zit een middelvinger te geven. Ik daag je graag uit om eens bij de veehouder langs te gaan. Onderaan de streep: als je echt van dieren houdt, dan kies je juist voor een betere behandeling van dieren, want bij het eten van geen vlees draag je zonder dat je het weet bij aan de bio-industrie!

Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”