0 0
Read Time54 Second

Percolator stuitte vandaag op een tijdschrift met daarin een belangrijke ontdekking: wat blijkt, Boreale mensen zijn het meest gelukkig en het minst ongelukkig!

Dit is een belangrijke wetenschappelijke doorbraak. Lang werd namelijk aangenomen dat Boreale mensen juist minder gelukkig zouden zijn. In de streken waar het noorderlicht, bekend als Aurora Borealis, voorkomt, is er namelijk weinig zonlicht, en zijn de dagen kort. Doordat de inwoners van deze noordelijke gebieden jaarlijks minder worden blootgesteld aan zonlicht, maken zij minder gelukshormonen aan.

Maar nu weten we dat het toch anders ligt! Uiteraard zijn er nog altijd uitzonderingen: het hogere geluksniveau is volgens Percolator “een gemiddelde, alle aspecten meegewogen”. De publicatie over de geluksgegevens is gebaseerd op het onderzoek van Meik Wiking, bekend van de bestseller The Little Book of Hygge (2016). Wiking is verbonden aan het Research Happiness Institute in Copenhagen.

Voor een meer diepgravende uitleg van wat ‘Boreaal’ precies inhoudt: lees hier verder.

Help mij tegen de stroom te roeien! Steun mijn werk tegen de gure wind van de politieke correctheid! Incidentele donaties zijn prachtig, maar maak dit werk toekomstbestendig via BackMe!Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Sid Lukkassen

Written by Sid Lukkassen

Dr. Sid Lukkassen behandelt o.a. humanisme, geopolitiek, media-analyse en culture wars. Schrijft voor volk en vaderland. Steun mij! https://backme.org/content-creator/sidlukkassen/

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Boreale mensen zijn het minst ongelukkig!

 1. Wat ik op de foto van Percolator zie, is niet de term ‘boreaal’, maar ‘nordic’. Dat is nogal een verschil.

  De Scandinavische landen (Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken) scoren op allerhande maten uitermate positief vergeleken met de rest van de wereld. Overigens scoort Nederland in verhouding tot de rest ook heel positief, net als Duitsland en Zwitserland.

  Hoe komt dat? Jij voert dan een niet nader aangeduid ‘onderzoek’ aan van Meik Wiking aan. De auteur van de bestseller ‘The Little Book of Hygge’ (Het kleine boek van gezelligheid.) Ik ken dat ‘onderzoek’ niet, maar kan wel raden wat het oplevert. Die positieve scores komen door ‘hygge’ volgens Meik Wiking. Het Scandinavische en ook Nederlandse streven naar gezelligheid.

  Maar is dat wel zo? De Scandinavische naties hebben ook nog een ander belangrijk kenmerk. Dat staat bekend als Janteloven (de Wet van Jante). De Wet van Jante komt erop neer dat je gewoon goed je werk moet doen en vooral niet moet roeptoeteren. Je moet niet voor Gutmensch spelen. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.

  Wel, die positieve scores van sommige landen op allerhande indexen worden verklaard door wat ik tegenwoordig noem: de zooifactor. Scandinavische landen en ook Nederland scoren uitermate laag op de zooifactor. Andere benamingen zijn: bevooroordeeldheid (het omarmen van vooroordelen), discriminatie, agressie en de alfa-bètafactor.

  Het grappige is dus dat de mensen in de Scandinavische landen zich van die factor bewust lijken te zijn. Aan de ene kant heb je Janteloven (de bètakant) aan de andere kant heb je Hygge (de alfakant). Als het goed is, is een samenleving als het ware in evenwicht. Er moet gewerkt en geproduceerd worden, maar er moet ook tijd zijn voor gezelligheid en ontspanning.

  Meik Wiking verdedigt natuurlijk de stelling dat we gelukkig worden door vooral gezellig te doen, maar in werkelijkheid is dat een recept voor ellende en oorlog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.