0 0
Read Time3 Minute, 16 Second

Het al een tijdje geleden dat ik tijd had om iets te schrijven. Het. Is. Nogal. Druk.
Maar… Er is nogal het een en ander aan de hand in de politiek. We hebben ineens nieuwe linkse en rechtse partijen. Iets wat ik prima vind en wat wij normale mensen-mensen juist moeten toejuichen.

In ons systeem zou het zo moeten zijn dat de volksvertegenwoordiger die de meeste individuele stemmen krijgt zitting mag nemen in ons parlement. Of dat nou 1 of 1.5mln is. Dat is hoe onze democratie is geregeld. Daardoor heb je ook geen gedoe met vertrekkende politici uit een partij en zouden de volksvertegenwoordigers een stuk onafhankelijker hun werk kunnen doen dan nu het geval is.

Op dit moment kom je enkel op een verkiesbare positie terecht wanneer de politiekleider je geschikt acht. Dat heeft vaak weinig te maken met betrokkenheid, kennis van zaken en laat staan idealisme. Laten we eerlijk zijn welke Jesse Klaver, Thierry Baudet of Marianne Thieme staat te wachten op een volksvertegenwoordiger die zijn benoeming en dus zijn verantwoordelijkheid serieus neemt?

Bovendien moeten wij gewone mensen-mensen ook ophouden met zeuren en het voordeel zien van ‘versplintering’. Elke (ja elke) centralisatie van macht gaat altijd ten koste van burgers. Hoe meer partijen, hoe meer decentraal de macht ligt, hoe meer er rekening gehouden moet worden met de kiezer, u dus.

Immers kun je als hoog op een kieslijst geplaatste mee knikkende politicus of politica er dan niet zondemeer vanuit gaan dat de partij voldoende zetels haalt bij een volgende verkiezing. Waarmee je het risico loopt, god verhoedde, opzoek te moeten gaan naar een gewone baan. Hoe minder zetels een partij heeft, hoe hoger het risico dat je ineens niet meer mee doet en dat betekent, wederom, meer macht voor u. Reden: er moet gepresteerd worden.

Dan nog het laatste voordeel: Hoe meer partijen, hoe meer er te kiezen valt. Laten we voor het gemak het voorbeeld nemen van Forum voor Democratie. Iedereen die zich niet kon vinden in de boreale prietpraat van Thierry Baudet heeft nu de mogelijkheid om voor een meer begrijpelijke rechtse partij die, hopelijk, meer pragmatisch is te kiezen. Daardoor kun je uiteindelijk meer invloed uitoefenen op beleid vanuit verschillende rechtse perspectieven dan nu het geval is.

Hoe dan ook ik juich het toe. Kom maar met de versplintering! Op links, rechts en het midden! Zo wordt een potentiële kiezer aan het werk gezet. Meer dan eens in de de 4 jaar blind geloven in fantasievolle reclamefolders en bijbehorende gladde praatjes. Eindelijk eens zich te verdiepen in een partij hoe zij zich heeft geprofileerd, wat zij heeft bereikt en op basis daarvan te besluiten daarop te stemmen of niet.

Ik weet dat er nu ongetwijfeld fantasten gaan roepen dat je veel zetels nodig hebt om mee te kunnen doen. Hou op met die onzin want in Nederland zal geen politieke partij ooit de 76 zetels aan tikken dus moet je meespelen. Als de macht (PvdA, CDA & VVD) je buiten wil sluiten dan doet men dat. Hoe weet ik dat? Noem eens 1 kabinet zonder minimaal 1 van deze partijen.

Belangrijker: doe mij maar een minderheidskabinet. Een kabinet dat constant bezig is om een meerderheid te verkrijgen in het Parlement zal niet zondemeer besluiten doordrukken of bestuurders de hand boven het hoofd houden. Immers een parlement waarbij de regering, die zij wordt geacht te controleren, een meerderheid heeft zal nooit instaat zijn haar primaire taak uit te voeren.

Tenslotte wordt iedereen die uit een fractie stapt in een kwaad daglicht gesteld. Een keuze die haast een garantie is op een einde van de politieke carrière. De vraag is hoe integer is dat handelen? Men had ook kunnen kiezen mee te knikken met de leider en waarschijnlijk nog een aantal keer verkozen te worden. Geef iedereen een kans want laten we wel wezen niemand van ons weet wat zich achter het gordijn afspeelt.

Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”