0 1
Read Time3 Minute, 19 Second

Dat is gek 3 jaar geleden ongeveer moest ik naar de stembus, meestal stem ik blanco. En hoewel het onderwerp des tijds vooral heel Rotterdams was speelt het nu juist landelijk. Het referundum was trouwens niet geldig, 3 jaar later kwam het toch ter spraken. Ik zat rustig met een gezelschap wat te eten voor onze maandelijkse talkshow. Ik ben al een tijdje opzoek naar een anderen woonruimte en er is zojuist een optie voor mij bij gekomen, kopen want ik heb nu een vast contract. Maar laten we eerst even terug gaan naar de buurt waar ik nu zit.

Ik woon nu in buurt buiten het stadsdeel centrum, met nog wel 1 intercity station en een flink aantal metro stations. De trams komen hier trouwens niet. In Rotterdam gaan die wel naar Noord, Zuid, tot aan de Erasmus Universteit en nog naar West en daar buiten tot vlaardingen. Qua OV is het hier net anders er rijden bussen naar 2 belangrijke busknooppunten met daar tussen in nog metro’s eigenlijk woon je in een middelgrote stad in een stad zoals m’n ex het beschreef. En ik was nooit in dit deel van de stad gekomen als er geen woningnood was in Noord & mijn moeder hier geen senioren woning had gevonden, ik droeg immers in het begin nog veel van de zorg voor haar op me. Ik woon hier nu sinds begin 2015 ongeveer, soms voelt het als de randgemeente waar ik opgegroeid ben Leidschendam, weinig te doen maar je zit overal zo dat geld zowel voor Rotterdam Centrum, als Gouda evenals Utrecht. Ik kwam hier terrecht voor de woonvissie, mensen schoven niet door er waren geen huizen waar mensen heen konden en als ze er waren dan was het in de buurgemeente of op de eilanden. Voor mij waren die opties echter vaak bijzonder onaantrekkelijk ik deed immers alles met de fiets en had geen rijbewijs. De realiteit was vrijhard, ik wist niet precies wat ik wou en dat hoefte ik nog niet te weten de mogelijkheden liggen sowieso te ver weg niet binnen handbereik.

2016 kwam eraan, ik woonde nog steeds gelukkig maar zag 1 van mijn huisgnoten vastlopen in het zoeken naar een koopwoning. De discussie was vrij simpel er moet bijgebouwd worden er was wel degelijk een overschot aan goedkope huurwoning en een hele grote groep huizenbezitters en scheefhuurders die niet door konden niet binnen de stad. De woonvisie 2030 was een vuildebat waarbij populisme vooral heel erg van links kwam. De SP organiseerde een debat en vroeg een goede kennis van mij en van vooral meer mensen hier op saltmines om dagvoorzitter te zijn. Hij was voor des tijds, ik heb blanco gestemd onthouden van stemming was niet mogelijk in referundum. We zijn nu 3 jaar verder 3 jaar nadat de kiesdrempel niet gehaald is en daarmee de plannen doorgang gevonden hebben. Intussen heb ik spijt dat ik niet voor gestemd had. Het gaat goed met de stad, economisch maken mensen stappen er zijn veel banen. ZZP’ers hebben voldoende klussen. Het enige geklaag wat je echt hoort is vanuit de culturele sector. Maar het belangrijkste 3 jaar na het beginnen van de uitvoering de woonvisie stromen mensen echt door er is 1 overspannen markt segement voor kopers. De huurmarkt heeft minder druk vanuit scheefwoners. En de wachtlijsten op woonnet-rijnmond lijken aanzienlijk minder lang te zijn dan in 2013.

Natuurlijk is een groot deel hiervan een gevoel een sentiment onder meerderen Rotterdammers. Maar het is er. Als je ziet waar we vandaan komen met de laatste officiele cijfers weet je nu ook zeker dat het anders is. En het ook goed is dat er echt wat gebeurd is.

In 2015 telde Rotterdam 623.965 inwoners. Het aantal Rotterdammers groeit. De verwachting is dat in 2030 er 676.000 Rotterdammers zijn. Het percentage goedkope woningen is nu 56% (in andere grote steden is dat 40%). De aantallen gezinnen met kinderen, alleenstaanden en zelfstandig wonende ouderen nemen toe. (bron Woonvisie gemeente Rotterdam)

Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Joeri Jungschlager

Written by Joeri Jungschlager

Anarchist-Transhumanist, Joods, Cyber Security Researcher & best goed in van alles met entertaiment. Focus op IoT, privacy, indiviual humanrights & dierenrechten.