0 0
Read Time1 Minute, 22 Second

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog begon in 1939. Er is meer dan genoeg geschreven over de oorlog zelf. Ook zijn er boekenkasten te vullen met informatie over de NSDAP, de SS en de Gestapo. De link tussen de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog horen en lezen we ook genoeg over.

Er is echter een onderwerp waar we in de populaire geschiedschrijving niet veel van mee krijgen en dat is de geopolitiek van Nazi Duitsland. Kwamen alle ideeën over bijvoorbeeld Lebensraum, Heim ins Reich en het idee dat staten organismen zijn nou echt uit de koker van Adolf Hitler?

Historicus Perry Pierik is gepromoveerd over de geopolitiek van Nazi Duitsland. Bij zijn onderzoek stuitte hij op de geopolitiek denker en filosoof Karl Haushofer. Karl Haushofer introduceerde het beruchte begrip Geopolitik. Zijn Geopolitik was een uitvoerig studie naar de geopolitieke mogendheden van Duitsland in haar huidige staat. Hij haalde inspiratie op uit de werken van Oswald Spengler, Alexander Humboldt en ander geopolitieke denkers zoals: Halford Mackinder, Rudolf Kjellen en Friedrich Ratzel.

Via een van zijn leerlingen, Rudolf Hess, kwam Hitler in aanraking met deze geopolitiek denker. Het kwam zelf zo ver dat Haushofer Hitler enkele keren kwam opzoeken in de gevangenis om hem enkele lessen geopolitiek te geven.

Achter het standaard beeld dat we hebben van bijvoorbeeld een begrip als Lebensraum gaat nog een hele wereld schuil. In deze nieuwe aflevering van de Nieuwe Zuil Podcast gaat historicus Perry Pierik hier dieper op in. Hierdoor krijgen we een mini college geopolitiek van de eerste helft van de twintigste eeuw.

Luister de podcast nu:

Klik hier

 Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “De Geopolitiek van de twintigste eeuw

 1. Waar we (helaas) niet genoeg over lezen is de link tussen de eerste wereldoorlog en de oorlog van 1870.
  De reden dat we hier nooit over lezen is dat in die oorlog van 1870 niet de Duitsers maar de Fransen de agressor waren, en dat het startschot voor de hele tragedie dus niet in Berlijn maar in Parijs gegeven is.
  Realiteit is dat het hele Frans Duitse conflict een gevolg was van pre-1870 Franse agressie, maar dat was natuurlijk niet waar de winnaars van 14-18 en 39-45, en dan met name de Fransen natuurlijk, de zwarte piet neer wouden leggen.
  En dus begint het conflict in 1914, omdat in dat geval de zwarte piet wel daar neergelegd kon worden waar dit de Fransen het beste uitkwam.
  Het gevolg daarvan is dat we tegenwoordig met Duitsers zitten die er, onterecht, van overtuigd zijn dat Duitsers de schuld van de wereld dragen, waardoor de EU ongestoord zijn destructieve werk kan doen.
  En in het Elysée zit Macron aan de door de EU (Duitsland) betaalde Champagne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.