0 0
Read Time1 Minute, 22 Second

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog begon in 1939. Er is meer dan genoeg geschreven over de oorlog zelf. Ook zijn er boekenkasten te vullen met informatie over de NSDAP, de SS en de Gestapo. De link tussen de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog horen en lezen we ook genoeg over.

Er is echter een onderwerp waar we in de populaire geschiedschrijving niet veel van mee krijgen en dat is de geopolitiek van Nazi Duitsland. Kwamen alle ideeën over bijvoorbeeld Lebensraum, Heim ins Reich en het idee dat staten organismen zijn nou echt uit de koker van Adolf Hitler?

Historicus Perry Pierik is gepromoveerd over de geopolitiek van Nazi Duitsland. Bij zijn onderzoek stuitte hij op de geopolitiek denker en filosoof Karl Haushofer. Karl Haushofer introduceerde het beruchte begrip Geopolitik. Zijn Geopolitik was een uitvoerig studie naar de geopolitieke mogendheden van Duitsland in haar huidige staat. Hij haalde inspiratie op uit de werken van Oswald Spengler, Alexander Humboldt en ander geopolitieke denkers zoals: Halford Mackinder, Rudolf Kjellen en Friedrich Ratzel.

Via een van zijn leerlingen, Rudolf Hess, kwam Hitler in aanraking met deze geopolitiek denker. Het kwam zelf zo ver dat Haushofer Hitler enkele keren kwam opzoeken in de gevangenis om hem enkele lessen geopolitiek te geven.

Achter het standaard beeld dat we hebben van bijvoorbeeld een begrip als Lebensraum gaat nog een hele wereld schuil. In deze nieuwe aflevering van de Nieuwe Zuil Podcast gaat historicus Perry Pierik hier dieper op in. Hierdoor krijgen we een mini college geopolitiek van de eerste helft van de twintigste eeuw.

Luister de podcast nu:

Klik hier

 Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme