0 0
Read Time2 Minute, 1 Second

Kees van der Staaij, Rinie van Reenen, Arjan Baan het is een lijstje wat je zo maar zou kunnen tegenkomen bij een demonstratie tegen abortus. Het is in ieder geval een lijstje waarvan ik zeker weet dat zij het niet zo hoog op hebben met persoonlijke vrijheid en het paternalisme van de overheid zullen gebruiken om de samenleving zoveel mogelijk in te richten aan de hand van een conservatieve interpretatie van de Christelijke bijbel.

Vrij uitzonderlijk is dat deze mensen eens een keer het nieuws gehaald hebben en dan niet met een domme uitspraak in een talkshow maar met een verklaring. Een verklaring opgesteld in 2017 en pas begin 2019 vertaald naar het Nederlands. Nou kan het eraan liggen dat deze groep nog een ouderwetse typmachine gebruikt maar snel is het niet. Wat is deze verklaring eigenlijk?

Volgens wikipedia:

“De Nashvilleverklaring (Nashville Statement) is een in 2017 in de Verenigde Staten opgesteld document over het christelijk geloof, huwelijk en seksualiteit. Met deze verklaring wilden de ondertekenaars een eenduidig christelijk geluid laten horen rond thema’s als homoseksualiteit, genderneutraliteit en transgenderisme. De ondertekenaars spreken zich uit tegen lgbt-seksualiteit, het homohuwelijk, polygamie, polyamorie, overspel en onkuisheid. De eerste ondertekenaars van de Amerikaanse versie waren 150 voornamelijk conservatieve evangelicale leiders.”

Het lijstje ondertekenaars staat bekend om zulke meningen. Een groot deel is overtuigd antivaxer. Nou spreekt de NOS over orthodox protestants, een term die bijna nooit gebruikt wordt, in de volksmond spreken wij vaak over de zwarte kousenkerk als we het over orthodox gereformeerde hebben. Is die nashville verklaring eigenlijk homofoob? Ja, waarschijnlijk wel. Maar nou hebben deze christenen nogal snel de gewoonte om te zeggen ‘haat de zonde, niet de zondaar.’ tevens worden ze beschermd door de vrijheid van godsdienst en wellicht zelfs door het recht op vereniging. Mijn enige verbazing zit in hoe groot het nieuws geworden is. Met de meest fascinerende titel te vinden bij Hart van Nederland ‘Geradicaliseerde Nederlandse christenen scharen zich massaal achter discriminatie en homohaat’ echt wanneer zijn deze mensen geradicaliseerd? Ze komen uit een nogal radicale gemeente, de meeste zijn zo opgevoed.

Dat een invloedrijk deel van de protestantse kerk homofobische teksten naar buiten brengt is voor mij hetzelfde nieuws dat water nat is. Het enige wat de ondertekenaars echt aantonen met deze verklaring is dat homofobie onder deze Nederlandse zuil nog steeds bestreden moet worden en dat de emancipatie nog steeds niet overal even goed gelukt.
Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Joeri Jungschlager

Written by Joeri Jungschlager

Anarchist-Transhumanist, Joods, Cyber Security Researcher & best goed in van alles met entertaiment. Focus op IoT, privacy, indiviual humanrights & dierenrechten.