0 0
Read Time2 Minute, 3 Second

Fakenews is iets wat volgens politici met hand en tand bestreden moet worden. Alles moet wijken om fakenews te bestrijden. Of het nou gaat om de door ons verworven grondrechten als de vrijheid van meningsuiting of vrijheid van meningsvorming, echt alles mag kapot. Maar niemand staat stil bij wie er nou het meest baat heeft juist bij fakenews.

De analyse daarop is doodeenvoudig en toch lees ik daar helemaal niets over. Enerzijds heb je politici die elk nieuwtje kunnen aangrijpen om of hun afschuw uit te spreken (media aandacht) of er juist achter te staan (ook media aandacht). Iets is pas fakenews wanneer Jesse Klaver of Geert Wilders er iets van vindt of deelt of wanneer het in de Telegraaf of NRC staat. Anders blijft het bij een mening in de marge. Bovendien is het nog wachten op de eerste politicus of aandachtjunk die besluit om op iets wat al 50 of 100 keer gedeeld is niet te reageren. Dan maakt het niet uit of je het er mee eens of oneens bent, zolang je maar reageert wat als gevolg heeft dat je ook dat gedachtegoed verder helpt en elk vorm van constructieve discussie of middle ground kapot maakt. Reden: Aandacht is altijd goed en mag ten koste gaan van feiten en je eigen principes.

Dus wil je fakenews bestrijden moet je als politicus beginnen bij jezelf en je, veelal oud-woordvoerders, die zich als journalisten of redacteuren uitgeven. Openheid, waar wij bij Saltmines helemaal voor zijn, helpt. Wij gaan daarom maar periodiek publiceren over de hoeveelheid neppe volgers en bots die door politici werden aangeschaft voor henzelf op Twitter.

Top 3 Lijsttrekkers 2017 met nepvolgers & bots

1 Geert Wilders 498.084
2 Alexander Pechtold 430.328
3 Lodewijk Asscher 181.366

Top 3 Politieke partijen 2017 met nepvolgers & bots

1 D66 118.612
2 VVD 111.336
3 PvdA 75.365

Top 3 Mediamensjournalisten 2017 met nepvolgers & bots

1 Frits Wester RTL 501.580
2 Dominique van der Heyde NOS 74.297
3 Rob Wijnberg De Correspondent 71.384

Top 3 MSM met nepvolgers & bots

1 Nu.nl 749.496
2 NOS 489.631
3 Volkskrant 353.056

Ik deel voor de volledigheid ook het originele Google Docs document wat nog veel meer informatie bevat. Tenslotte, zo zie je maar weer dat de grootste belangen bij het behoud van nepnieuws, nep accounts & bots juist ligt bij degene die ze het hardst aan het bestrijden zijn.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”