1 1
Read Time2 Minute, 17 Second

 

Onderstaande brief is een reactie op het artikel van Joris Luyendijk dat op 16 juli op de website van de correspondent verscheen.  In dit artikel stelt Luyendijk dat het slecht gesteld is met het klimaat en constateert dat als gevolg van keuzevrijheid geen werk wordt gemaakt van het oplossen van het klimaatprobleem. Voor zowel individuen als voor samenlevingen zou volgens de journalist gelden dat ze pas grote veranderingen ondergaan na een extreem schokkende gebeurtenis. De schrijver hoopt dan ook op een ” ecologische holocaust” : ‘Het ‘beste’ scenario in de huidige omstandigheden lijkt me dus dat zich op ecologisch vlak een ramp voordoet die groot genoeg is om de mensheid wakker te schudden, maar niet groot genoeg om ons uit te roeien.’ … ‘Auschwitz maakte althans in het Westen eindelijk een einde aan het openlijk antisemitisme. Zou dit zonder de Holocaust ook zijn gebeurd?’

 

Beste meneer Luyendijk,

Na het lezen van uw artikel ‘Een ongemakkelijke waarheid’ voor de correspondent, begrijp ik heel goed dat u zich zorgen maakt over het klimaat. Intussen is ook geheel duidelijk waarom: er heeft zich nog geen ‘ecologische Holocaust’ voorgedaan.

Want gototgot, wat moeten ‘wij joden’ achteraf blij zijn met de Holocaust en  Auschwitz. Tuurlijk voor de joden die destijds leefden was het geen pretje dat er een van overheidswege geïnitieerd beleid was van uitsluiting, vernedering en uitroeiing. Maar ach, om een omelet te maken, moet je eieren breken en de grofweg zes miljoen vermoordde joden moeten we dan maar als colletoral damage opvatten. Tenslotte heeft Auschwitz  toch maar mooi een eind gemaakt openlijk antisemitisme in het Westen.  Wij kunnen andere groepen die in het ‘discriminatieverdomhoekje’ zitten (LGBT, moslims, nou ja vult u het zelf maar in)  hun eigen Shoaatje dan ook van harte aanbevelen.

U zegt natuurlijk wel dat er geen sprake meer is van openlijk antisemitisme in het Westen, maar iedereen snapt wel dat helemaal uitroeien ook weer niet mogelijk is.  Dus vanzelfsprekend doen zich ook vandaag de dag nog wel eens incidentjes voor die overbodige en aanstellerige lobbyclubs als het CIDI en het Centraal Joods Overleg als antisemitisch omschrijven.

Denk daarbij aan ruitjes die in Nederland bij Joodse restaurants worden ingetikt,  Joodse professoren en andere keppeltjesdrager die om hun jodendom wel eens een tik ontvangen in Duitsland of Frankrijk waar bij demonstraties massaal en expliciete antisemische leuzen worden gescandeerd en zelfs mensen worden vermoord.   Maar ach, een kniesoor die daar aanstoot aan neemt.

Laten we vooral hopen dat zich een ecologische ramp van Holocaustproporties voordoet om er zo voor eens en altijd voor te zorgen dat alle klimaatproblemen, net als Westers antisemitisme, in een klap opgelost zijn.

Met vriendelijke groet,

Dan Einhorn

p.s. Mocht u in deze brief een licht cynische ondertoon bespeuren, zou dat weleens  terecht kunnen zijn.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme