Nadat we in januari van de ene lachwekkende verbazing in de andere vielen met de journalistiek in Nederland op het gebied van IT, en helemaal in een deuk hebben gelegen over ‘Interne-of-tings’ nepexpert Willem Vermeend en cyber-nepexpert Rian van Rijbroek, die te zien was op Nieuwsuur (waar we een artikel aan gewijd hebben), is het nu eindelijk tijd voor de finale.

Na het verpletterende interview van Rian van Rijbroek op Nieuwsuur, waarbij verschillende onzin uitspraken werden gedaan zoals ‘97% cyberveilig’ en ‘Iraanse en Noord-Koreanse codes’, die bij de banken zouden zijn aangetroffen, nadat het door Vermeend en van Rijbroek geschreven ‘cyberboek’ uit de handel werd genomen en verschillende echte IT-experts zoals Brenno de Winter Nederlanders duidelijk lieten zien om het niet serieus te nemen:

Is het nu eindelijk tijd voor de spetterende finale, waarbij ook Kaspersky nu meedoet aan dit verhaal.

Aanklacht
Kaspersky-CEO Eugene Kaspersky laat het er namelijk niet bij zitten, op Twitter laat hij weten dat er een heuse klopjacht (lees: rechtzaak) wordt gestart tegen Willem Vermeend en de Telegraaf. Kaspersky vind dat Vermeend en De Telegraaf verantwoordelijk zijn voor het nepnieuws dat verspreid is door journalisten Bart Mos en Joris Polman (die voor de Telegraaf werken).

Kaspersky verwijt nepnieuws
Ook verwijt Eugene Kaspersky dat het verspreiden van dit onzin-nieuws heeft geleid tot hoog-politieke beslissingen (vermoedelijk doelend op het besluit van de Verenigde Staten om Kaspersky uit te gaan faseren bij Amerikaanse overheidsinstanties).

De aantijging komt mede doordat, in het interview dat Van Rijbroek met de Telegraaf had, door van Rijbroek geclaimd is dat ze fysiek ingebroken heeft bij een Russische antivirus-leverancier in Utrecht, en daar is er maar één van, namelijk Kaspersky.

Kaspersky liet toen al weten dat de aantijgingen onzin waren, en dat er mogelijk stappen zouden worden genomen, en voegt nu dus de daad bij het woord.

We zullen de komende tijd deze zaak dan ook in de gaten houden, en jullie op de hoogte houden.

Vond je dit artikel goed? steun de auteur via Blendle

Mischa Rick Van Geelen

Written by Mischa Rick van Geelen

Forensische IT onderzoeker bij het NFIR, kijkt met een duidelijke visie naar technologische ontwikkelingen