Het Openbaar Ministerie lapt de eigen regels aan de laars, als het gaat over het opvragen van de printgegevens van een journalist.

In een onderzoek naar een lek bij de burgemeestersbenoeming van ‘s-Hertogenbosch heeft de politie, onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant, haar macht misbruikt om informatie en telefoongegevens op te vragen. Volgens het OM mag alleen in ‘uitzonderlijke gevallen een ingrijpende opsporingsbevoegdheid tegen journalisten’ worden ingezet.

Bevoegdheden
Normaal gesproken mogen deze verregaande bevoegdheden alleen worden ingezet als er een procedure wordt uitgevoerd en de noodzaak wordt bepaald door de hoofdofficier van justitie en het College van procureurs-generaal. Daar had het OM deze keer dus lak aan. In plaats daarvan namen ze het recht in eigen handen en vroegen ze zonder pardon samen met de politie gegevens op.

Het OM laat in een reactie weten dat “Hoewel de hoofdofficier van justitie van meet af aan heeft gezegd dat de journalist buiten dit onderzoek moest blijven, de printgegevens van de telefoon van de journalist zijn opgevraagd” en ook betreuren ze dat ze dit gedaan hebben.

Persvrijheid in gevaar
Daarmee is dus ook de persvrijheid in gevaar gebracht, en het OM laat daarmee ook zien dat ze kennelijk niet aan haar eigen regels voldoet, terwijl dat wel zou moeten. Ze zijn er namelijk niet voor niets.

‘NvJ spreekt schande’
De Nederlandse Vereniging van Journalisten spreekt in een reactie schande over het voorval tegen het Openbaar Ministerie omdat inbreuk is gemaakt op de bronbescherming, één van de meest belangrijke beschermingen voor journalisten.

 

Vond je dit artikel goed? steun de auteur via Blendle

Mischa Rick Van Geelen

Written by Mischa Rick van Geelen

Forensische IT onderzoeker bij het NFIR, kijkt met een duidelijke visie naar technologische ontwikkelingen