In Nederland bepalen gemeentes inmiddels maar zelf met welke betaalmethodes je kan betalen bij de gemeente, want, denkt men bij de gemeente, dat mogen we toch wel zelf beslissen? Wat maakt het nou uit?
In dit stuk leg ik uit wat de impact is van deze door de gemeente zelf genomen besluiten.

Tientallen gemeentes in Nederland zijn gestopt met het accepteren van contante betalingen voor producten zoals paspoorten, rijbewijzen, ID-kaarten maar bijvoorbeeld ook uittreksels van de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP). Hierdoor komen mensen die niet met een pinpas kunnen betalen in de problemen.

Uitsluiten
Door geen betalingen meer via cash te accepteren, sluiten de gemeentes effectief mensen uit, bijvoorbeeld omdat ze niet met een pinpas willen betalen bij de overheid of geen geld meer hebben op de bankrekening. Effectief creëren gemeentes daarmee onnodige hobbels, om het zichzelf makkelijker te maken.

Kamervragen
Naar aanleiding van de ontstane commotie werden er kamervragen gesteld, dit keer aan minister Ollongren. De Kamerleden wilden van de minister weten welke maatregelen er zijn genomen voor mensen die hun rekeningen bij de gemeente niet via pin kunnen of willen betalen.

Als reactie daarop gaf de minister het volgende antwoord: “Gemeenten treffen verschillende oplossingen voor mensen die aan de balie niet kunnen of willen betalen met pin. Bijvoorbeeld door hen in de gelegenheid te stellen om geld over te maken voordat zij hun product ophalen.”

Wacht even… Met andere woorden, mensen die hun product niet willen of kunnen betalen met hun pinpas (ook wel het pasje dat aan je rekening gekoppeld zit) geef je als alternatief dat je het dan maar kan overmaken naar de gemeente?! Vanaf diezelfde bankrekening.

Goed…dat is dus geen oplossing. En andere oplossingen worden er door de minister niet aangedragen.

Als er vervolgens door verschillende kamerleden gevraagd wordt of de minister bereid is om publieke instellingen te dwingen om contant geld te accepteren, stelt ze simpelweg dat ze bereid is tot nader overleg met de gemeenten en publieke instellingen over de acceptatie van contant geld. Dat is wel een heel makkelijk standpunt, maar helaas wel de realiteit.

Veel gemeentes
Bij de volgende gemeentes kon je in 2016 al niet meer met cash betalen, maar alleen pinnen: Amersfoort, Etten-Leur, Geldermalsen, Hardenberg, Hellevoetsluis, Kampen, Krimpenerwaard, Breda, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Molenwaard, Oldebroek, Ommen, Raalte, Sint-Michielsgestel, Valkenswaard, Vlaardingen en Zuidplas.

Het aantal gemeenten is sindsdien alleen nog maar gegroeid, alleen hoeveel? Daar doet de minister geen uitspraken over.

Oplossingen
Een oplossing vanuit de kamer zou zijn om gemeentes, als publieke instellingen met de taak om zaken voor haar burgers te regelen, te verplichten tot het accepteren van bepaalde basis-betaalmethodes, en eens op te houden het constant moeilijker te maken voor mensen om zaken te kunnen regelen bij de overheid.

Het gemeentehuis is geen fancy Amsterdamse saladebar waar op de deur een sticker staat dat je alleen maar met pinpas of creditcard kan betalen, het is een publieke instelling die is opgebouwd met en wordt onderhouden door publiek geld. Dus daar moet zo’n instelling zich dan ook naar gedragen.

Vond je dit artikel goed? steun de auteur via Blendle

Mischa Rick Van Geelen

Written by Mischa Rick van Geelen

Forensische IT onderzoeker bij het NFIR, kijkt met een duidelijke visie naar technologische ontwikkelingen