0 0
Read Time3 Minute, 20 Second

Lieve Saltmines-lezers,

Om direct met de deur in huis te vallen: wij, dat zijn Frank van Dorp (Russells Teapot) en ik, zijn gevraagd deel te nemen aan een discussiemiddag met betrekking tot vluchtelingenbeleid, genaamd Europe on Trial. Dit is een initiatief van politiek curator Lara Staal en mensenrechtenactivist Yoonis Osman Nuur, en zal plaats hebben op 2 juni aanstaande in De Balie. Deze middag zal de rol van de EU naar aanleiding van de huidige vluchtelingencrisis aan bod komen, met de nadruk op de terreinen waarin de EU tekort is geschoten.
Dit initiatief heet Europe on Trial omdat deze avond de EU voor een “gerecht” wordt gedaagd, waar meerdere deskundigen in de rol van “aanklagers” de aanklacht kunnen indienen, waarop ze door juridische experts in de rol van “rechters” en overige aanwezigen worden ondervraagd. Uiteindelijk zullen deze rechters een oordeel vellen over de rol van de EU in de vluchtelingencrisis: Schuldig of niet schuldig?

Op de website van De Balie staat verder:

De zogenaamde ´vluchtelingencrisis´ stelt de solidariteit die de Europese Unie zou moeten kenmerken zwaar op de proef. Europa worstelt met het creëren van een consistent, laat staan gedeeld migratiebeleid. De focus ligt op het beperken van mobiliteit en het versterken van grensbewaking. Opvang in de regio (bijvoorbeeld in Jordanië en Turkije) lijkt het toverwoord; het vaak gemaakte onderscheid tussen economische en politieke vluchtelingen is op zijn minst bedenkelijk.

In Europa klinkt de oproep tot veiligheid, nationale identiteit en zekerheid steeds luider. Sinds de aanslagen in Parijs, Brussel, Nice, Londen en Berlijn is de angst voor de ‘buitenstaander’ alleen maar toegenomen. De druk op politici en beleidsmakers is groot. Verloochent de Europese Unie met de bewaking van haar buitengrenzen haar solidariteitsprincipes of neemt ze juist verantwoordelijkheid voor de huidige Europeanen?

Europe on Trial creëert een ruimte tussen de officiële rechtszaken en verhitte debatten in en maakt gebruik van theater om een rechtszaak te ontwerpen waar zij ons als Europese burgers kunnen laten informeren over ons eigen grensbeleid. Europe on Trial is een gewetens toets. Iedere toeschouwer is als Europees burger zowel beklaagde als jurylid: waar staan we als het gaat om het opnemen van vluchtelingen? Steunen we de manier waarop onze buitengrenzen bewaakt worden? Kortom: wat voor Europa willen we zijn?

Nou, dat vonden wij wel behoorlijk linksig klinken, en dan helpen wij graag om daar de nodige balans in aan te brengen. En daarom hebben wij de eer op te mogen treden als sprekers. Als zelfverklaarde super-experts/ervaringsdeskundigen/houtenkralendragende individuën die op papier alle problemen die immigratie raken al hebben opgelost met ons Manifest Migratie, Integratie en Asielbeleid (absolute leestip, al zeggen we het zelf), denken wij zeker van meerwaarde te kunnen zijn deze avond.

Oplossingen in de echte wereld zijn niet enkel rechts of links. Vaak hebben oplossingen geen duidelijk gedefinieerde politieke kleur, zoals er ook niet een GroenLinks- of PVV-wijze bestaat om een lamp in een fitting te draaien. Op het gebied van maatschappelijke problemen zijn er heel vaak ófwel goede oplossingen, ófwel politiek gekleurde oplossingen.

Het is daarom ons doel om vooral te onderstrepen dat oplossingen gewoon mogelijk zijn. Oplossingen die in overeenstemming zijn met fundamentele mensenrechten, met de verschillende internationale verdragen die we hebben getekend (zoals het VN Vluchtelingenverdrag) en de wet. Bij het gezamenlijk schrijven van dit Manifest over een periode van een jaar hebben we aangetoond dat het helemaal niet zo moeilijk is om, met mensen vanuit alle politieke kleuren en stromingen, tot oplossingen te komen waar iedereen zich in kan vinden. Sindsdien is het dan ook een constante bron van verbazing dat politici, die al jarenlang op deze dossiers zitten, niet in staat zijn om hieruit te komen.

Deze boodschap hopen we dan ook mee te kunnen geven op de avond van Europe on Trial. Het belooft een leuke middag te worden en we nodigen je van harte uit om erbij te zijn komende zaterdag! Het programma begint om 14:00, meer informatie kun je HIER vinden.

Dus tot zaterdagmiddag!

Ahmed Aarad & Frank van DorpVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”