1 0
Read Time3 Minute, 24 Second

Hallo lezer/lezeres, andersgeslachtige geïnteresseerden en lieve sneeuwvlokjes,

Indien je je hebt geregistreerd om ook te kunnen bloggen op Saltmines, dan vraag je je wellicht af waarom je nog geen email van ons hebt ontvangen met betrekking tot de nieuwe privacywetgeving. Zo’n juichmail waarin uit de doeken wordt gedaan hoe wij onszelf onderwerpen aan de Europese Unie een Europese wet, die vanaf dag 1 in 2016 zo lek was als een mandje is en geen enkel doel dient anders dan het voor kleine organisaties, en amateurs als ons, moeilijk te maken om online dingen te doen en vooral ook NOG MEER DATA van jou, de gebruiker, op te slaan.
Waarom deze wetgeving zo’n drama is? Nou, als je Google heet dan heb je de afgelopen zes jaar 194 keer, officieel, bij de Europese Commissie gezeten. Dat komt neer op bijna drie keer per maand. De gemiddelde Nederlander ziet Oma minder dan dat. Gooi daar dan nog meer dan vijf miljoen Eypo aan officieel lobbygeld tegenaan (en niemand weet waaraan dat wordt uitgegeven) en dan kun je elk stuk regelgeving naar je hand zetten.

Wij doen NIET mee aan de GDPR / AVG. Gewoon uit principe niet en (misschien belangrijker) omdat het kan. Niet omdat wij jouw recht op privacy niet belangrijk vinden. Genoeg stukken daarover op dit blogje. Deze wetgeving draagt, naar onze mening, in de praktijk weinig toe aan de bescherming van jouw recht op privacy. Daarom gaan wij op dit gebied wat radicale stappen nemen en hieronder tref je ons stappenplan wat we precies gaan doen de komende tijd:

  1. Alle Google en Facebook zooi (AdSense, Analytics, et cetera) op onze site, incl. advertenties, gaat op zwart. Wij delen helemaal niets meer van jou met wie dan ook.
  2. Wij weigeren elk verzoek voor data van onze gebruikers. Zelfs als minister Gabberwaus belt dan melden wij hem: sorry, no can do. Waarom we dit kunnen? Zie het volgende punt.
  3. Wij verhuizen de servers van Saltmines naar een locatie buiten de EER en zetten daar de rechtspersoon op, bij voorkeur een eilandstaatje waar Shell, Veon en de NS ook hun hoofdkantoren hebben. Wij zijn benieuwd hoe de aUtoRiTeIt PeRsOoNsGeVeNs toezicht wil houden op een bedrijf/website buiten haar jurisdictie, dat geen EER bedrijf is en geen data in de EER heeft.
  4. Wij tuigen een privacyraad op en vragen mensen die voor burgerrechtenorganisaties werken, journalisten en politici om toezicht te houden op 1 enkele simpele belofte: WIJ DOEN NIETS MET JE DATA. Zelfs niet voor Eypo’s, $$$ of kettingen en kralen (afhankelijk van het land waar we gaan zitten) en dat leggen we ook vast bij de notaris, de stamoudste of de medicijnman.
  5. Er komt op korte termijn een privacy-statement waarin precies staat wat we hierboven stellen: we doen niets met je data en we delen niets met nobody tenzij er mensen buiten staan met bijlen om de deur in te trappen. Dan pas, want we zijn een stel nerds en mensen met bijlen tegenhouden, dat kan slecht aflopen. #heeftniemandwataan

Nu kun je het hier ontzettend mee oneens zijn. Kan, mag en is helemaal OK. Je houdt je immers aan de wet en vind dat iedereen dat zou moeten doen. Vinden wij ook, maar deze wet is niet van “ons”, niet door “ons” gemaakt en komt onze rechten zeker niet ten goede. Ben je het er niet mee eens of heb je vragen dan kun je mij bereiken op [email protected] of je kunt denken: ik heb enkel vertrouwen in websites die wel voldoen aan de GDPR, je goed recht. Het lezen van artikelen, indienen van blogposts of simpelweg het bezoeken van ons hoekje op het internet is niet verplicht. Voorlopig doen we dit voor jou, als lezer en blogger, vrijwillig en kost het ons geld om de toko open te houden. Vinden we niet erg, sterker nog we vinden het nog leuk ook (#masochisme), en als we wetgevers, politici en toezichthouders het leven moeilijk kunnen maken op besluiten die zij zelf hebben genomen dan doen we dat.

Getekend met hoogachting,

Ahmed Aarad, Frank van Dorp, RickGeex, Dan Einhorn & Astrid Oosenbrug
#fuckdeavgVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”