0 0
Read Time2 Minute, 3 Second

Nou hekel, hekel… Dat valt allemaal mee. Het probleem zit hem in software van Russische makelij. Kaspersky Lab, de naam zegt het al, heeft banden met Rusland en daarnaast met 199 andere landen. Maar toch moeten we er van af, want Poetin. We vergeten even dat we in Europa al helemaal niet meer mee tellen op mondiaal niveau als het aankomt op oplossingen voor eindgebruikers (consumenten en bedrijven) en we volledig afhankelijk zijn van niet-Europese landen om te zorgen dat onze ICT spullenboel blijft werken.

Wat ik dan ook niet begrijp is dat we een, naar mijn mening, debiele focus hebben op bedrijven die al dan niet zakendoen met Russische overheid. Ik bedoel Sergey Brin (een van de 2 oprichters van Google) is ook… ja een Rus. Een Rus die nog niet zo heel lang geleden in de universiteit van Maastricht heeft geïnvesteerd. Gooien we dus nu ook alle Google Appliances de deur uit binnen de overheid en gaat Google in Nederland op zwart?
Of wat te denken van een tandje erger: China? Als er een nog repressiever regime is dan Rusland dan zou dit land het moeten zijn. Daarbij komt dat de AIVD ons constant blijft waarschuwen voor de spionage praktijken uit dit land. Zijn alle apparaten en de daarbij behorende software die in dit land gemaakt worden nu ook taboe binnen de overheid?
Of wat dacht je van alle programmeurs die nu in de voormalige oostbloklanden en Rusland software aan het maken zijn voor juist de overheid, de gemeentes en zelfs het ziekenhuis bij jou in de buurt? Daar kunnen dus ook achterdeurtjes inzitten want je krijgt, digitaal gezien, niets dicht.

Kortom, leuk dat de CDA-minister weer eens een dom plan ten uitvoer wil brengen maar ook hier blijkt de realiteit een stuk lastiger. Zeker op het gebied van ICT-security (“cyber” = vies) gaat het vaak om totaaloplossingen. Dat betekent dat er specifieke hardware bij software wordt geleverd om het op een juiste manier te laten werken. Daarom is er nu een kleine rel ontstaan in de VS, omdat ze ook niet zonder meer van deze software afkunnen. Datzelfde bericht verwacht ik vanuit het ministerie als de zomervakantie is afgelopen.

Maar we vergeten even de spionage-activiteiten van de Amerikanen zelf. Die zover zijn gegaan dat ze zelfs de telefoon van Angela Merkel en de Duitse regering tientallen jaren aan het afluisteren waren. Nee, want dat zijn bondgenoten en dat moet dus wel kunnen….

*doet hoofdbonken op bureau*Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”