Het is zover, er is werkelijkwaar helemaal niemand meer met enige echte kennis van ICT in de Tweede Kamer. En dat terwijl zo’n beetje alle dagelijkse functies door computersystemen worden aangestuurd. Van bruggen tot verkeerslichten.

Geen enkel restaurant, winkel zal in dit tijdperk efficiënt kunnen functioneren zonder financiële systemen zoals PIN-apparaten voor het afhandelen van betalingen. Maar ook openbare vervoersmiddelen zoals de treinen, boten en vliegtuigen kunnen nauwelijks of niet goed en efficiënt meer functioneren zonder het geautomatiseerde incheck-of boekingssystemen.

Is het dan verstandig dat er werkelijk waar niemand meer in de Tweede Kamer zit die echt inhoudelijk kennis van ICT? Ik denk in ieder geval van niet.

Neem als voorbeeld als het gaat om de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten of afgekort de Wiv.

Deze wet wordt door tegenstanders ook wel de Sleepwet genoemd, omdat de reële angst bestaat dat er door deze ‘Sleepwet’ straks een ‘sleepnet’ – een vangnet voor gegevens te creëren.

De wet verandert enorm veel op het gebied van afluisteren door de geheime diensten en verruimt de bevoegdheden die daarbij komen kijken.

Het stelt de AIVD en MIVD in staat om middels ‘onderzoeksgerichte‘ interceptie mensen af te tappen. Maar aan dat begrip is geen limiet gesteld. En dat is heel gevaarlijk. Een onderzoek kan dan bijvoorbeeld zijn “tap deze hele wijk af, want daar woont iemand waarvan we het vermoeden hebben dat hij of zij er terroristische activiteiten op nahoudt” met als gevolg dat de gegevens van onschuldige burgers tot wel drie jaar lang opgeslagen kunnen worden.

En de mensen die verstand en inhoudelijke kennis van ICT hebben, zoals bijvoorbeeld oud-Kamerlid Astrid Oosenbrug, zitten inmiddels niet meer in de kamer. Met als gevaar dat er beslissingen worden genomen door bestuurders die niet begrijpen wat nou daadwerkelijk de impact van zo’n wet is.

Neem als voorbeeld de Britse veiligheidsdienst GCHQ, welke door de hoeveelheid informatie die ze hadden, niet op tijd hebben kunnen acteren op de aanslagen in Engeland. Gaan we gericht opzoek naar de speld in de hooiberg, of maken we de hooiberg waar de speld inzit alleen maar groter. Dat is laatste is precies wat deze wet eigenlijk doet, de toch al bijna wegbezuinigde instanties zoals de AIVD en Politie het nog lastiger maken om hun werk goed te kunnen blijven doen.

Het is dan ook van belang dat er de komende tijd veel campagne zal worden gevoerd over wat die wet bijvoorbeeld inhoudt, wat voor gevaar en impact het heeft op de Nederlandse maatschappij en vooral ook of het wel noodzakelijk is dat dit soort wetten worden doorgevoerd.

Want zolang er geen bestuurders in de kamer zitten met echte inhoudelijke kennis als het gaat over belangrijke zaken zoals bijvoorbeeld ICT, kunnen we simpelweg niet meer vertrouwen op de Tweede Kamer. Niet als het gaat over ICT.

 

Vond je dit artikel goed? steun de auteur via Blendle

Mischa Rick Van Geelen

Written by Mischa Rick van Geelen

Forensische IT onderzoeker bij het NFIR, kijkt met een duidelijke visie naar technologische ontwikkelingen