Fakenews Alert: Witwassen met Bitcoin

Ahmed Aarad
Read Time2 Minutes, 8 Seconds

Vooraf mijn excuus maar ik werd behoorlijk pissig na het lezen van een bericht op Nu.nl.

Nu.nl schrijft keurig een persbericht over van Europol hotemetoot Rob Wainwright.
Rob is niet helemaal goed bij z’n hoofd. Dat vind ik omdat hij o.a. het volgende heeft gezegd in een interview: “People are OK with us snooping on their phone calls“. Vrij vertaald: Mensen vinden het prima om afgeluisterd te worden. En dat afluisteren eigenlijk helemaal prima is om een nette democratie te ‘runnen’.

Die stelt namelijk dat in 3-4% van de gevallen cryptomunten worden gebruikt om geld wit te wassen. Het betreft miljarden, dus kun je nagaan hoe groot de markt is.

Bij mij gingen dus alle bullshit alarmen af. Van dit bericht klopt werkelijk geen hout. Het geeft enkel de onkunde weer van een kapot bezuinigd politieapparaat dat niet in staat is op te treden tegen de georganiseerde misdaad en internationale criminaliteit. En het bijbehorend bestuur dat van voren niet weet dat zij van achter leeft.

Laat me even bij het begin beginnen.

Cryptocurrencies verdoezelen je privacy niet. Sterker nog, het grootboek (waarin alle transacties worden opgeslagen) is openbaar. Dus ook voor jou, mij, de Belastingdienst en de politie. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld een stel hobbyisten alle transacties in kaart kunnen brengen van neo-nazi groepen in de VS bijvoorbeeld.

Zoals je kunt zien is het niet bijster moeilijk om bij te houden wie geld overschrijft of betaald aan wie. Je hebt er geen SLEEPNET voor nodig. Dit is echter wel moeilijk, blijkbaar, als je bij een politiedienst zit.

Ik ontken totaal niet dat VVD’ers criminelen óók gebruikmaken van bitcoins om crimineel geld wit te wassen. Het is slechts de onkunde bij de politiediensten om überhaupt effectief te zijn. Elke crimineel met een beetje vermogen weet wel dat je veel makkelijker geld kunt witwassen met bijv. vastgoed, jachten en zelfs paarden.

Maar ja, dan moet je wel verantwoordelijkheid nemen als politie, dat het daar ook keer op keer misgaat en je tot niets in staat bent. Kan iemand zich herinneren wanneer er een veroordeling is geweest van een persoon of groep waarbij er ‘miljarden’ in beslag zijn genomen? Nee, niemand niet. Komt ook niet voor. Zal ongetwijfeld niet liggen aan het feit dat criminelen betere accountants hebben dan de politiediensten natuurlijk. Maar ja, je moet wel wat. Dan kun je beter de schuld geven aan iemand anders. Iets ongrijpbaars. En zo komen we tot de conclusie dat opsporingsdiensten iedereen de schuld geven, behalve zichzelf en vergeten dat dit in het nieuws was in 2015.

00
Next Post

16 FEBRUARI 2018 – Halbe Zijlstra, de Wet Raadgevend Referendum en Hacker Hotel

Alweer de vierde podcast van saltmines.nl! Wekelijks gepresenteerd door niemand minder dan ‘s-lands moeder […]

Je blokkeert onze vervelende advertenties!

We weten hoe vervelend advertenties zijn echter om de kosten op te brengen, we verdienen namelijk niets aan dit blogje, zijn wij genoodzaakt deze jou te laten zien. Help ons dit blogje gratis te houden en sta advertenties op onze site toe. Dank vanuit het hele team hiervoor!