0 0
Read Time4 Minute, 49 Second

Laat ik eens beginnen door te stellen dat ik het vaak inhoudelijk oneens ben met de nieuwe lijsttrekker van het Forum voor Democratie, Annabel Nanninga. Ik begin hier bewust mee zodat een beperkt aantal bezoekers van dit blogje niet verder hoeft te lezen en Facebook of Twitter kan openen om de frustratie over mijn mening op mij bot te vieren.

Via een tip op Twitter, waarvoor dank, werd ik op de hoogte gesteld van een radio debat tussen Reinier van Dantzig (D66) en Annabel Nanninga (FvD).

Schot voor de boeg

Anyway. Van Dantzig gaat direct in de aanval door een sneer te maken naar onze favoriete pianoligger die niet vies was om weg te lopen bij een eerder debat op de zender. Reden hiervoor: ‘duurde te lang voordat hij aan het woord kwam’. Nanninga komt direct terug met de uitspraak dat zij nooit wegloopt voor debat en dat getuigt van lef. De sfeer is in ieder geval gezet.

Nederlanders sterven uit

We gaan het hebben over het niet onbelangrijke onderwerp vrijheid van meningsuiting. Van Dantzig is van mening: “Dat je alles mag zeggen maar dat een onderdeel van de vrijheid van meningsuiting ook is dat je het niet hoeft te zeggen.” Waarbij hij het met name wil hebben over een tweet van de Yernaz Ramautarsing (nummer 2 van FvD) die begrip opbrengt voor etnische Nederlanders die zich zorgen maken uit te gaan sterven door immigratie.

Inderdaad. Uitsterven. Dat is pas een joekel van een frame dat wordt neergelegd. Dat de Nederlandse etniciteit is voortgekomen uit andere culturen en hierdoor is gevormd tot wat het vandaag is doet er niet toe. Ik zie de krantenkoppen al voor me: “Nederlanders sterven massaal uit door immigratie“. Er wordt mij vaker verteld dat ik het intellect overschat van een groot deel van onze bevolking. Dat mensen lang niet zo rationeel zijn. En dat mensen vaak bewust als lemmingen achter een leider aan lopen en elke uitspraak voor waarheid aannemen.  Niets brengt hen af van de feitelijkheden van hun politieke geloof of gevoel.

Wat Nanninga heel slim doet is het frame racisme erbij pakken en hierop gaat voortborduren en tegelijk aangeeft dat het weer ophef is over een tweet. #muddythewaters Hierdoor hoeft zij het niet te hebben over de tweet en valt zij van Dantzig aan op een van zijn tweets waarin hij stelde dat iemand maar Amsterdam uit moest vanwege zijn mening. Resultaat: Niemand weet wat Nanninga van deze uitspraak van de nummer 2 vind en niemand boeit het om hier achter te komen. Zo komen we op het volgende onderwerp zonder maar iets wijzer te zijn geworden van beiden.

Gekozen burgemeester

Beide FvD en D66 zijn voor een gekozen burgemeester eindelijk eens common ground en de deur van samenwerking zou wagenwijd open staan voor beide partijen om hier samen op te trekken. Als het aan van Dantzig ligt, op dit onderwerp, dan “zoeken zij daar graag de verbinding op“. Reactie Nanninga: “Ik vind D66 geen betrouwbare democratische partner in een streven naar een gekozen burgemeester” Reden hiervoor: Alexander Pechtold heeft de Wet Raadgevend Referendum de nek omgedraaid. Huh? Wat Pechtold te maken heeft met de Amsterdamse politiek begrijp ik zelf ook niet. Hij is (nog) niet de burgemeester van de stad en als een partij aangeeft aan jouw kant te staan wat betreft een verkiezingspunt is dit niet de manier om samen te gaan werken. Ik begin voorzichtig de conclusie te trekken dat het vooral om roepen gaat en niet om zaken voor elkaar te krijgen, want tot nu toe blijven concrete plannen achterwege.

Hard roepen maar geen enkel plan hebben

Vervolgens krijgen we minutenlang beschuldigingen over en weer. Dit is totdat Nanninga een interessant punt maakt: “Ik ben tegen buitenlandse inmenging in moskeeën, tegen buitenlandse geldstromen. Ik wil dat er Nederlands gesproken wordt in het onderwijs, in de moskee

Wat betreft de eerste zin ben ik het volkomen met Nanninga eens. Goede punten en die komen allemaal terug in het manifest migratie, integratie en asielbeleid waar ik aan heb gewerkt. Het tweede is waar het volledig misgaat en zij een afslag neemt die ik werkelijk niet kan plaatsen. In het primair onderwijs wordt Nederlands gesproken, dit is al verplicht. Dat de voertaal Engels is bij veel onderwijsinstellingen vinden wij prima vanwege alle buitenlandse studenten die aan onze hogescholen en universiteiten komen studeren. Dus het kon zijn dat zij hier niet volledig van op de hoogte was. Kan gebeuren.

Dan het laatste: ook in gebedshuizen dient Nederlands gesproken te worden… Echt? Dit raakt heel wat geloven en niet enkel het Islamitische. Elke hindoe-tempel, synagoge en kerk waar nog in het Latijn wordt gepreekt is de sjaak. Reden: voor de wet mag je geen onderscheid maken tussen het ene geloof en het andere. Iets wat je zou moeten weten als aankomend politicus in een stad met 180 verschillende nationaliteiten, toch? Waarbij een verwijzing naar een plan om dit te bereiken volledig ontbreekt. Zeker daar het de gemeentelijke politiek betreft ben ik wel benieuwd of zij wel op de hoogte is dat het aan de Tweede Kamer is en niet aan de gemeenteraad van Amsterdam om dit soort wetten te maken. Ook van Dantzig hoor ik hier niet over.

Tot slot

De laatste 4 minuten gaan over niets anders dan wederom verwijten over en weer. Bent u voor of tegen een Dinayet moskee? Voor of tegen spreken met professionele schedelmeters? Is Ramautarsing etnisch Nederlands of niet? Onderaan de streep weet de Amsterdamse kiezer nog helemaal nul wat de plannen zijn van zowel D66 als FvD maar ze sluiten elkaar niet uit. Dat belooft wat. Politiek leiders met geen enkel benul van een inhoudelijk plan die zo de verkiezingen in gaan.

tips voor den verkiezings

Laat je vooral niet leiden door mij en vorm je eigen mening. Luister het hele debat terug op: NPO Radio1Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”