Op 8 januari hebben Ahmed Aarad en ik (Mischa van Geelen) namens Saltmines aangifte gedaan bij het politiebureau van de eenheid Den Haag. Zo, het hoge woord is eruit.

Saltmines wordt al ruim 6 maanden lang onafgebroken aangevallen met DDoS-aanvallen, in een poging om onze website offline te krijgen. Door de omvang en de aanhoudende duur van de piekmomenten (die dagen aanhouden) doet ons dit denken dat we het hier hebben over mensen die heel bewust weten waar ze mee bezig zijn. Met DDoS-aanvallen probeert men een website te overspoelen met data. Bij ons betekent dat we regelmatig piekmomenten zien van 300 gigabit (64 DVD’s) aan data per seconde wat op onze website wordt afgevuurd. Dit verkeer, zogezegd, is voornamelijk afkomstig van Nederlandse IP-adressen.

Daarnaast wordt er constant geprobeerd om in te breken op beheerders- en gebruikersaccounts, om zo controle tot de website en servers te bemachtigen.

Met de aangifte die we gedaan hebben hopen we er achter te komen wie deze aanvallen uitvoert, maar ook mensen die slachtoffer worden van dit soort cyberaanvallen aan te moedigen om ook aangifte te doen. Dit gebeurt volgens de mevrouw van de politie die onze aangifte opnam “veels te weinig“.

Het gevaar wanneer we we dit toelaten als samenleving is dat straks elke ondernemer de website van een concurrent risicoloos onderuit kan halen, met alle gevolgen van dien. Wij van Saltmines leven niet van het platform, dat is namelijk niet ons doel. Maar een schilder die zijn klanten via Google krijgt, is wel afhankelijk van klanten die hem of haar kunnen bereiken via zijn website en e-mail.

Hopelijk bied de aangifte ook op opheldering over wie dit gedaan heeft, zodat we de terechte vraag kunnen stellen: is het nodig om aanvallen uit te voeren? in plaats van het gesprek aan te gaan?

Saltmines is namelijk een open platform dat voor een ieder toegankelijk is. Niet alleen als lezer maar ook als schrijver. Als je het ergens niet mee eens bent kun je je eigen stukken indienen om daarmee weerstand te bieden aan een stuk waarvan je vind dat het niet klopt. Maak daar dan ook gebruik van.

 

Vond je dit artikel goed? steun de auteur via Blendle

Mischa Rick Van Geelen

Written by Mischa Rick van Geelen

Forensische IT onderzoeker bij het NFIR, kijkt met een duidelijke visie naar technologische ontwikkelingen

3 comments

  1. Ik zie dat jullie ondertussen gebruik maken van cloudflare! Jammer dat jullie niet de moeite hebben genomen om de fout betreffende de omvang van de aanval te corrigeren (en mijn comment te approven)
    Wel een beetje jammer voor een platform dat claimt “voor iedereen toegankelijk” te zijn om comments die niet 100% positief zijn over dat zelfde platform domweg niet te publiceren.

    Jullie hebben mijn email adres, je mag ook altijd mailen met een goede reden om mijn comment niet te plaatsen en de verwarring tussen gigabyten en gigabit te corrigeren. Vreemd dat iemand de claimt sinds 1999 beveiligingsproblemen aan de kaart stelt het verschil tussen gigabyte en gigabit niet kent

  2. LOL ik zie dat jullie de 300Gigabyte per seconde hebben aangepast naar gigabits, alleen die 64 DVD`s klopt nog steeds niet, het zijn er maar 8 per seconde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *