0 0
Read Time2 Minute, 30 Second

In de driedelige serie “De vrienden van Donald Trump” brengen onderzoeksjournalisten van Zembla de dubieuze vrienden en zakenpartners van de zittende president van de Verenigde Staten in kaart.

Zembla toont met deze serie ook maar weer eens aan hoe Nederland spil is geworden voor internationaal handelende criminelen. Moet je honderdenmiljoenen witwassen? Vergeet al die exotische oorden want in Nederland kun je prima terecht. De politie zijn door de aantoonbaar onbekwame bestuurders niet opgewassen tegen dit soort criminaliteit dus kiezen ze er vaak voor om hier niet al te veel energie in te steken. En stel dat het misgaat en je als internationaal crimineel het risico loopt om gearresteerd of vervolgd te worden? Dan kun je nog altijd bij het OM terecht om strafvervolging af te kopen. Voorbeeld in kwestie: Ballast Nedam (bekend van de bouwfraude) besteedt $500mln aan het omkopen van de koninklijke familie in Saudi Arabië. Werd uiteindelijk vervolgd en resultaat: geheime schikking and no one goes to jail. Wij, burgerburgers, mogen nog niet eens weten wat de schikking is.

Niets voor niets stapte Ilyas Khrapunov (de zoon van Victor Khrapunov) naar de Nederlandse rechter om de uitzending van Zembla proberen tegen te houden. Na het zien van deze driedelige serie heb je niet alleen een beter beeld van de internationale “vastgoed” sector, maar ook wat voor rol wij daarin spelen als land.

Ik link dan jullie graag naar de 3 delen van de documentaire en wat mij betreft een absolute ‘must-see‘ op deze zaterdag.

Deel I De Russen

ZEMBLA onderzoekt een ander explosief dossier over Trump en de Russen: Trumps zakelijke en persoonlijke relaties met oligarchen uit de voormalige Sovjet-Unie. Machtige, steenrijke mannen die verdacht worden van witwassen en fraude en contacten hebben in Moskou en met de maffia. Wat zeggen deze relaties over Trump en waarom ontkent hij ze? Hoe compromitterend zijn deze omstreden zakenrelaties voor de 45ste president van de Verenigde Staten? En zijn er connecties met Nederland? ZEMBLA ontmoet één omstreden vriend van Trump en spreekt onder andere met een voormalig CIA agent, met fraude-onderzoekers, advocaten en een Amerikaanse senator.

Deel II King of Diamonds

In het tweede deel over de omstreden vrienden van Donald Trump richten we het vizier op de Joods Russische miljardair Lev Leviev. Omstreden vanwege verdenking van handel in bloeddiamanten. Hij is een van de grootste diamanthandelaren ter wereld. Naast prestigieuze winkels in New York en Moskou, is hij ook eigenaar van Siebel, Nederlands grootste juweliersketen. Leviev heeft connecties met de Russische president Poetin, de Amerikaanse president Trump en diens schoonzoon en topadviseur Jared Kushner. Maar Trump zegt deze ‘King of Diamonds amper te kennen.  Zembla onderzoekt het zakenimperium van Lev leviev.

Deel III De Miljardenfraude

ZEMBLA krijgt de afgelopen maanden aanwijzingen voor een nog veel grotere fraude. Een miljardenfraude. En ook hier duikt Sater, de omstreden zakenpartner van Trump weer op. Het geldspoor leidt naar Kazachstan, naar vastgoedprojecten in New York en opnieuw naar Nederland. ZEMBLA onderzoekt: Hoe compromitterend is deze zaak voor de huidige president van Amerika? Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”