Recent heb ik de beslissing genomen om langzamerhand mijn apparaten in huis te gaan automatiseren, hierbij moet je denken aan lampen, surround-systeem en andere apparaten om het huis mee te besturen. In verschillende delen zal ik mijn ervaringen en visies op de functionaliteit en veiligheid van deze producten delen. Dit deel: de Amazon Alexa

Amazon Alexa
Ik zag de Amazon Alexa voor het eerst tijdens een Tech-conferentie in mei van dit jaar, en dacht meteen: Luistert dat apparaat dan de hele dag mee in mijn huis? Ik zal het antwoord maar meteen vertellen: Ja, in principe luistert de Alexa-assistent altijd mee, maar het apparaat voert alleen commando’s uit als je het sleutelwoord ‘Alexa’ gebruikt.

Onveilige setup
Om Alexa (ook wel de Echo genoemd) op te zetten, moest ik de ‘Amazon Alexa’-app downloaden, waarna ik vervolgens met een WiFi-netwerkverbinding moest maken dat was opgezet door de Echo. Dit WiFi-netwerk was onbeveiligd en dus op dat moment voor iedereen bereikbaar in de buurt. Wat niet nodig is, aangezien al geruime tijd een beveiligde vorm van communicatie kan worden opgezet door bijvoorbeeld Bluetooth.

Functionaliteit
Op het gebied van functionaliteit is de Amazon Alexa inmiddels al veel verder dan bijvoorbeeld Google Now of Apple’s Siri, met een diepere manier van vragen stellen zoals bijvoorbeeld:

Vraag: “Alexa, zet een wekker”

Alexa: “Okay, hoelaat wil je dat ik deze zet?”
Antwoord: “Om 8:00”

Alexa: “Welke ringtone wil je dat ik gebruik?”
Antwoord: “De standaard ringtone”

Alexa: “Okay, ik heb een alarm gezet om 8:00 met de standaard ringtone”

Daarnaast heeft Alexa de mogelijkheid om op stemcommando bijvoorbeeld te verbinden naar draadloze speakers, het licht te regelen, agenda punten aanmaken, opvragen en aanpassen maar ook bijvoorbeeld tempratuur aan te kunnen passen.


Privacy
Wat betreft de Privacy van Alexa, ik heb soms toch het gevoel dat er mee geluisterd wordt. En dat op basis daarvan bijvoorbeeld aanbiedingen of suggesties kunnen worden gedaan. Dat maakt dat ik toch huiverig blijf en goed oplet op wat ik zeg tegen Alexa en als ik het apparaat niet gebruik, of zelf niet thuis ben, gebruik maak van de Microfoon-mute knop, waardoor Alexa niet mee kan luisteren.

Vond je dit artikel goed? steun de auteur via Blendle

Mischa Rick Van Geelen

Written by Mischa Rick van Geelen

Forensische IT onderzoeker bij het NFIR, kijkt met een duidelijke visie naar technologische ontwikkelingen

1 comment

  1. … ik heb soms toch het gevoel dat er wordt meegeluisterd … Dit blijft voor mij een 100 procent showstopper, want het enige dat niet klopt aan je uitspraak is het woordje “gevoel”. Als je in je eigen huis moet opletten op je woorden, het moet niet gekker worden. En helaas zal het in de toekomst nog erger worden. Dus, pak die wekker achter het hoofdeinde van je bed en zet em aan; de werktijd is toch bijna altijd hetzelfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *