0 0
Read Time2 Minute, 51 Second

Beste Feyenoorders,

Natuurlijk was het vorige week weer raak. Dan heb ik het niet over de vier doelpunten die jullie in de Kuip om de oren kregen maar over het ‘gejood’ voorafgaand aan ‘de klassieker’.

In een poging het vuur op te stoken, lollig te zijn of wat de bedoeling ook geweest moge zijn, werden er kwetsende en zwaar antisemitische foto’s verspreid met walgelijke verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog. Iets dat mij niet alleen als Jood (wiens familie in de jaren 40-45 zwaar gedecimeerd werd) maar ook als mens raakt.

Omdat ik mijn masterscriptie destijds heb geschreven over de (vermeende) Joodse identiteit van Ajax en bovendien menig uurtje in het voetbalstadion heb doorgebracht, ben ik behoorlijk op de hoogte van deze materie. Ik heb hier dan ook het volgende over te zeggen:

In de eerste plaats is het natuurlijk overduidelijk dat dit soort uitingen meer dan walgelijk zijn. Iets waar een weldenkend mens zich van verre van houdt. Natuurlijk weet ook ik dat Feyenoordfans niet de enigen zijn die zich schuldig maken aan weerzinwekkende uitingen. Zo heb ik bij Ajax verwijzingen gehoord naar het bombardement van Rotterdam, was er de ‘Vermeerpop’ en zo kan ik nog wel even doorgaan. Niettemin richt ik me na het incident van afgelopen week op jullie en hoop ik toch dat jullie het met me eens zijn dat ‘maar hunnie doen toch ook niet lief’ geen excuus is.

Nu we het toch over rechtvaardigingen hebben, er zijn nog twee gebruikelijke goedpraters die ik bij deze wil verwerpen. Zo worden dit soort uitingen nogal eens goedgepraat door te wijzen op het feit dat menig Ajaxfan zich profileert als ‘superjood’. Ook dit is een laffe manier om de eigen verantwoordelijkheid af te schuiven door naar anderen te wijzen. Temeer omdat ik in ieder geval van mening ben dat dit ook een vorm van (positieve) discriminatie is. Het grote verschil zit hem er natuurlijk in dat het een stuk minder kwetsend is voor Joden om (totaal ongemotiveerd) als geweldig omschreven te worden dan het is om naar de gaskamers gezongen te worden.

Ook het riedeltje dat er geen sprake is van antisemitisme omdat het niet tegen Joden maar Ajacieden gericht is, snijdt geen hout.  Wanneer iemand willens en wetens roept dat Joden vergast moeten worden, grappen over de ergste massamoord in de menselijke geschiedenis maakt of mensen voor kankerjood uitscheldt is dat antisemitisme ongeacht de context!

En dat brengt mij bij mijn volgende punt; de doelgroep.  Zoals gezegd ben ik me bewust van het scala aan kwetsende uitingen dat telkens weer rond het voetbal plaatsvindt. Bij de antisemitische uitingen is er echter iets aparts aan de hand. Dat sommige supporters er plezier aan beleven elkaar voor rotte vis uit te maken moeten ze –zolang de politiek, politie en KNVB het laat afweten hier adequaat mee om te gaan- tot op zekere hoogte zelf weten. Het probleem is echter dat het niet de Ajacieden zijn die gekwetst worden maar die opa of oma die na Auschwitz overleefd te hebben, hoopte op een leuk voetbaldagje met de kleinkinderen.

Ik weet wel dat als jullie dit überhaupt al lezen, de kans klein is dat bovenstaande echt voor verandering zal zorgen. Toch zou ik jullie met klem willen vragen dat als jullie zo nodig een voetbaloorlog moeten voeren, dit in ieder geval niet over de hoofden van een bevolkingsgroep te willen doen.

Met vriendelijke groet,

Dan Einhorn, een (kanker)Jood.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme