2 0
Read Time4 Minute, 6 Second

Het internet

Er is geen betere plek om buiten je eigen kring (ook wel filterbubbel genoemd) in aanraking te komen met andere meningen, ideeen en opvattingen. Het is dan ook compleet vrij. Een IRL leuk en lief persoon kan een compleet doorgedraaide randdebiel zijn op een internetforum en andersom. Het internet heeft geen mening en het is heel plat gezegd een platform dat er voor zorgt dat jij je mening kunt uitdragen mits je dat wil natuurlijk. Dat is dan ook de crux. Iemand die zijn mening wil uitten kan, net als in het echte leven, rekenen op kritiek. Op het internet, geholpen door de anonimiteit van veel gebruikers, gaat dat er dan vaak hard aan toe. Verwensingen, bedreigingen kortom zaken die een heel groot deel van de mensen nooit in het echte leven in het openbaar hardop durven uit te spreken kan ineens en vrij van, sociale, veroordeling.

Breed maatschappelijk debat

Ik heb aantal jaar geleden ervoor gekozen om mijn mening online te geven. Mijn doel was om specifiek met mensen in contact te komen die het oneens met mij zijn. Die vaak bij het lezen van mijn voornaam alleen al boos (understatement -red) worden. De reden? Met allemaal gelijkgezinden de discussie aangaan heeft wat mij betreft weinig zin. We moeten met elkaar samenwerken om te komen tot werkbare oplossingen. En ja dan krijg je te maken met ook lui die zich niet normaal kunnen uiten. Een risico dat je bewust neemt en niet achteraf over moet gaan klagen vind ik. Daarnaast staan mensen er niet bepaald voor open om de wil van een ander opgelegd te krijgen. Nogal logisch tenzij je natuurlijk gewoon positieve aandacht wil en van iedereen om je heen wil horen dat je met de goeie dingen bezig bent. Ik strijd niet voor ‘het goede’ om het even duidelijker te maken. Ik strijd voor redelijkheid en logica. Een goede oplossing is vaak niet politiek gekleurd. Er is geen alomvattende linkse of rechtse oplossing voor de maatschappelijke problemen mogelijk noch wenselijk, is mijn opvatting. En dat miste ik in elke discussie. Het was een gevecht van extremen. In welk praatprogramma, kranten artikel of online outlet was geen enkele middenweg te bekennen. De meest extreme lui werden tegenoverelkaar gezet om ‘de polarisatie’, waar overigens ALLE politici voor verantwoordelijk zijn, nogeens haarfijn tentoon te stellen. Je was als simpel lid van onze maatschappij of voor of tegen iets. Spreek je daarvoor uit? Dan heb je de woede van de tegenpartij op de hals gehaald die je met de meest extreme van de groep associeert.

SJW’s vs SJE’s

Een Social Justice Warrior is een derogatieve term die men vooral asscocieert met mensen die en een uitgesproken (vooral extreme egalitarische) mening hebben en niet voor discussie open staan. Hun mening is het enige wat juist is. Dat deze houding vooral haat uitlokt bij mensen die het niet eens met je zijn maakt opzich weinig uit. Deze haat helpt vooral de bekendheid van de persoon in kwestie. En de vraag of ze het maatschappelijkdebat daarmee helpen of schade toebrengen, en dus zelf ook prima polariseren, doet niet ter zake. In mijn ogen ben je geen SJW meer maar een SJE, Social Justice Extremist, die vooral (net als alle doorgedraaide Dagelijkse Standaard of Fenixx.org lezers) klaar is voor een bruin overhemd. “Geen discussie! Ik heb gewoon gelijk ongeacht feiten, meningen of gevoelens van de ander“.

Een echte SJW is iemand in mijn ogen die niet strijd om te winnen of overtuigen maar om te veranderen. Niet om de wil op te leggen op de ander maar om een probleem ter sprake te brengen en er samen probeert uit te komen met iedereen en niet alleen gelijkdenkenden. Ik vind dat er geen issue bestaat waar je geen normale en volwassen discussie over kunt hebben. De aandacht die door de media wordt geschonken aan dit soort zaken betreft haast nooit het issue zelf maar het gevolg. Voorbeeld: volwassen weldenkende vrouwen die in het openbaar gaan urineren om een punt te maken. Terwijl het een terecht probleem is heeft een groot deel van de ‘normale’ mensen die dit tot zich hebben mogen nemen direct zoiets van “wtf is er mis met deze lui”. En het enige wat een normaal mens zich kan herinneren is niet het probleem maar het gevolg. Zo worden veel terechte issues misbruikt door SJE’s niet om zaken te veranderen maar om vooral bekendheid van de persoon weer wat te vergroten.

Tenslotte als er even niets direct speelt waar je jezelf mee in de kijker kunt spelen dan kun je nog altijd een stukje publiceren bij een groot online of offline media bedrijf. Inhoud: hoeveel bedreigingen en haat je wel niet over je heen krijgt en je altijd de redelijke bent en de ander altijd fout is. Dit gedrag vind je overigens aan beide kanten van het politieke spectrum. Niet omdat het iets bijdraagt maar omdat het (flink) loont om extreem te zijn.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”