0 0
Read Time1 Minute, 38 Second

De NVWA bewaakt de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, en handhaaft de natuurwetgeving. Dat is de missie van deze organisatie.

Los van het feit dat er af en toe wat misgaat, zie hiervoor dit, deze en niet te vergeten die, is zij ontzettend goed in het handhaven van regeltjes. Regeltjes die in het onderstaande geval niets te maken hebben met noch de gezondheid van dieren en planten noch het dierenwelzijn. Wat wil het geval? De NVWA gaat los op 1 bedrijf: de Vegetarische Slager. Het bedrijf van boer Jaap Korteweg die na het aanschouwen van de gevolgen van de gekkekoeienziekte en de varkenspest iets wilde doen. Iets goeds.

De NVWA eist dat de productnamen die door boer Jaap worden gebruikt worden veranderd. Boer Jaap verwart met de bestaande productnamen consumenten en handelt dus instrijd met de wet, aldus de NVWA. De consument, u en ik, blijken moeilijk instaat om onderscheid te maken tussen vegetarische kipstukjes en kipsstukjes van vlees. Stel je eens voor dat je thuis helemaal blij aankomt met “Gerookte Speckjes” van de Vegetarische Slager en je ontdekt tot je verbazing dat het geen echte “Speckjes”-spekjes zijn! Ontzettend moeilijk en misleidend en daarom moet er een eind gemaakt worden aan de fraude-wanpraktijken van deze boer Jaap. Niet alleen heeft dit de absolute topprioriteit maar wij consumenten steunen deze, naar wat blijkt, individuele actie van de NVWA. Zeker na de laatste maanden en verschillende onder de pet gehouden gif- en vlees- en fraudeschandalen. De grootvleesch-industrie heeft hier dus helemaal niets mee te maken. En zo weten wij consumenten zeker dat ons voedsel, qua omzet voor de allergrootste producenten en verwerkers, geborgd is, en dat dat is waarom wij een NVWA hebben.

Gelukkig maar, toch?

PS Vandaag nog in het nieuws: Giftige bessen, volgens FoodWatch, zijn gewoon te eten en niet verboden, waarvoor dank aan de NVWA.

 Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”