0 0
Read Time1 Minute, 44 Second

Je zult mij niet zien schrijven over aanslagen op het moment dat er iets gebeurt. Geen foto’s, geen filmpjes of live streams. Nooit niet. Ik weiger mee te werken om het lijden van mensen in beeld te brengen voor de clicks die het oplevert. Het is geen journalistiek, het is keiharde snuff. Waar mensen steeds meer op zoek gaan naar nog extremere beelden.

Veel online media bedrijven tuimelen over elkaar heen om de beelden op hun websites, het liefst live, te plempen. Ze zitten 24/7 klaar om bij het minste of geringste direct in te springen en beelden te tonen. Bij voorkeur in 4K resolutie met surround sound. Waarom? Omdat juist dit lijden heel snel heel veel knaken oplevert. Een ieder die nu gaat roepen dat het om journalistiek gaat moet dringend een verwijsbrief halen bij z’n huisarts voor een psychotherapeut. Journalistiek gaat verder dan: “Moet je eens kijken, walgelijk. Ja erg hé?

Niets doet het beter dan vermangelde lichamen, executievideo’s of kinderlijkjes om bottomline knaken te verdienen. Dat wij massaal en met z’n allen hierop klikken zegt ook iets over jou en mij en onze maatschappij. We kennen haast geen morele grenzen meer. We slikken alles massaal zonder enige kritiek of vraag waar dit eigenlijk goed voor is. Normen en waarden zijn zaken waar we over praten, maar vrijwel nooit toepassen. Zeker niet als je naar filmpje kunt kijken dat jou weer voorziet van seconden tot minuten aan entertainment.

Psychopaten die een gruwelijke daad plegen. Verspreid door je favoriete online nieuwsmedium. Oftewel de ‘vijand’ die ons nieuws, onze infrastructuur en mensen gebruiken om dit verder te verspreiden. Om hun politiek punt nog duidelijker onder de neus van iedereen te duwen. En laten we ook niet vergeten de verdronken en aangespoelde kinderen goed in beeld te brengen om iemand z’n politiek punt, hoe idealistisch dan ook, te onderschrijven. Links- of rechtsom gebruik je het lijden van mensen om je punt te maken.

Terrorists win, Media win, Politics win. The loser… well that’s not hard to guess is it?

Om. Te. Kotsen.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”