Het moeilijkste politieke probleem uit de geschiedenis van alles – Zwarte Piet

Ahmed Aarad
Read Time2 Minutes, 46 Seconds

Sinds de jaren ’60 en misschien zelfs ver daarvoor is het elk jaar een bron van discussie, protest en debat. De materie schijnt zo complex te zijn dat een politieke oplossing na bijna 70 jaar nog steeds uitblijft. Geen enkel probleem is zo generatieoverstijgend en vastgelopen als deze gordiaanse knoop van een issue. De wereld heeft het Israel-Palestina conflict en wij hebben te kampen met dit probleem. Het is nu half augustus en dus breekt binnenkort de hel weer los. Ik heb het hier over niemand minder dan Zwarte Piet. Een symbool van onderdrukking voor de een. Een stuk cultureel erfgoed voor de ander.

Omdat een oplossing na tientallen jaren nog steeds ontbreekt is het ook een bron van instant beroemdheid geworden. Ik beloof je dat de eerste beste C-List BN’er die hier over begint gelijk kan reken op een tegenreactie. Niet zomaar een tegenreactie natuurlijk maar net als de afgelopen paar jaar van de hoog geblondeerde man uit Venlo zelve of via een fakkeloptocht van de varkensmutsdragende crypto-fascisten van Pegida om de gemoederen weer eens goed in beweging te brengen. Dat levert dan weer meer reacties op waar het tegenkamp net zo hard op ageert. Dit gedoe, wat het letterlijk is, leidt weer tot tal van avonden gevuld met de nachtelijke praatprogramma’s waar de meest extreme voor- en tegenstanders worden tentoongesteld aan ons: het publiek. Waar elke opiniemaker weer inspiratie opdoet om ons ook gedurende de dag helemaal mee dood te gooien. Waarom? Zodat wij er ook dingen van kunnen vinden. Wij… Wij vinden dingen, zijn we goed in, en komen ook direct in actie om elke vorm van Zwarte Piet, of het gebrek daarvan, in het commerciële of openbare massaal af te keuren. Volksvermaak, entertainment en interactie ten top en wie wint er? Helemaal niemand en dat is nog wel het mooiste.

Misschien moeten wij vooraf gewoon bekennen dat deze aanstaande #ophef onderdeel is geworden van onze cultuur. Net zoals na een voetbalwedstrijd (Ajax – Feyenoord, of ADO tegen Feyenoord, of ADO tegen Willem II of euh… ADO tegen alles eigenlijk) eindigt met een stevig stukje rollebollen als er niet een militair bataljon aan politie op voorhand aanwezig is om volwassen mensen, al dan niet met gepast geweld, uit te leggen dat het niet de bedoeling is om elkaar de harses in te slaan omdat je nou net een ander shirtje aan hebt.

Persoonlijk zit ik te wachten op de politieke ‘om-het-probleem-draaien’-uitspraken waar politici A of B zeggen, vervolgens niets doen en het korte tijd later de andere kant op te nuanceren. Bottomline: je weet nog steeds niet wie nou voor of tegen is. En het wij, het publiek, zijn 2 maanden na 5 december compleet vergeten welk politicus nou eigenlijk waar stond. Marketing-woordvoerders-mind-fuck-strategie gelukt! Ook dat is gewoon traditie, politici die veel roepen en niets leveren. #WelkombijdeClubThierry. Dat laatste schijnt een groter probleem te zijn in de wereld dan enkel hier bij ons. Daardoor kunnen we dit voorlopig niet claimen als Nederlands cultureel-erfgoed. Jammer maar helaas.

Hoe dan ook belooft het dit jaar ongetwijfeld weer een ‘tokkie horrorshow‘ te worden. Met het beste wat onze samenleving heeft voortgebracht dat over en weer gaat racistiseren en discrimiroeptoeteren.

P.S. Is Zwarte Piet een man, vrouw of euheuh… #paktchips

P.P.S. Is er een kunstenaar die rubberen standbeelden wil crowdfunden voor onze politiek-leiders als kunstproject?

00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next Post

Journalisten als verlengstuk van de regering

Vandaag was er een echte scoop! Jan Hoedeman van het AD.nl schrijft dat […]

Je blokkeert onze vervelende advertenties!

We weten hoe vervelend advertenties zijn echter om de kosten op te brengen, we verdienen namelijk niets aan dit blogje, zijn wij genoodzaakt deze jou te laten zien. Help ons dit blogje gratis te houden en sta advertenties op onze site toe. Dank vanuit het hele team hiervoor!