0 0
Read Time2 Minute, 51 Second

Sinds de jaren ’60 en misschien zelfs ver daarvoor is het elk jaar een bron van discussie, protest en debat. De materie schijnt zo complex te zijn dat een politieke oplossing na bijna 70 jaar nog steeds uitblijft. Geen enkel probleem is zo generatieoverstijgend en vastgelopen als deze gordiaanse knoop van een issue. De wereld heeft het Israel-Palestina conflict en wij hebben te kampen met dit probleem. Het is nu half augustus en dus breekt binnenkort de hel weer los. Ik heb het hier over niemand minder dan Zwarte Piet. Een symbool van onderdrukking voor de een. Een stuk cultureel erfgoed voor de ander.

Omdat een oplossing na tientallen jaren nog steeds ontbreekt is het ook een bron van instant beroemdheid geworden. Ik beloof je dat de eerste beste C-List BN’er die hier over begint gelijk kan reken op een tegenreactie. Niet zomaar een tegenreactie natuurlijk maar net als de afgelopen paar jaar van de hoog geblondeerde man uit Venlo  zelve of via een fakkeloptocht van de varkensmutsdragende crypto-fascisten van Pegida om de gemoederen weer eens goed in beweging te brengen. Dat levert dan weer meer reacties op waar het tegenkamp net zo hard op ageert. Dit gedoe, wat het letterlijk is, leidt weer tot tal van avonden gevuld met de nachtelijke praatprogramma’s waar de meest extreme voor- en tegenstanders worden tentoongesteld aan ons: het publiek. Waar elke opiniemaker weer inspiratie opdoet om ons ook gedurende de dag helemaal mee dood te gooien. Waarom? Zodat wij er ook dingen van kunnen vinden. Wij… Wij vinden dingen, zijn we goed in, en komen ook direct in actie om elke vorm van Zwarte Piet, of het gebrek daarvan, in het commerciële of openbare massaal af te keuren. Volksvermaak, entertainment en interactie ten top en wie wint er? Helemaal niemand en dat is nog wel het mooiste.

Misschien moeten wij vooraf gewoon bekennen dat deze aanstaande #ophef onderdeel is geworden van onze cultuur. Net zoals na een voetbalwedstrijd (Ajax – Feyenoord, of ADO tegen Feyenoord, of ADO tegen Willem II of euh… ADO tegen alles eigenlijk) eindigt met een stevig stukje rollebollen als er niet een militair bataljon aan politie op voorhand aanwezig is om volwassen mensen, al dan niet met gepast geweld, uit te leggen dat het niet de bedoeling is om elkaar de harses in te slaan omdat je nou net een ander shirtje aan hebt.

Persoonlijk zit ik te wachten op de politieke ‘om-het-probleem-draaien’-uitspraken waar politici A of B zeggen, vervolgens niets doen en het korte tijd later de andere kant op te nuanceren. Bottomline: je weet nog steeds niet wie nou voor of tegen is. En het wij, het publiek, zijn 2 maanden na 5 december compleet vergeten welk politicus nou eigenlijk waar stond. Marketing-woordvoerders-mind-fuck-strategie gelukt! Ook dat is gewoon traditie, politici die veel roepen en niets leveren. #WelkombijdeClubThierry. Dat laatste schijnt een groter probleem te zijn in de wereld dan enkel hier bij ons. Daardoor kunnen we dit voorlopig niet claimen als Nederlands cultureel-erfgoed. Jammer maar helaas.

Hoe dan ook belooft het dit jaar ongetwijfeld weer een ‘tokkie horrorshow‘ te worden. Met het beste wat onze samenleving heeft voortgebracht dat over en weer gaat racistiseren en discrimiroeptoeteren.

P.S. Is Zwarte Piet een man, vrouw of euheuh… #paktchips

P.P.S. Is er een kunstenaar die rubberen standbeelden wil crowdfunden voor onze politiek-leiders als kunstproject?Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”