0 0
Read Time3 Minute, 31 Second

Achtergrond,

In de bijna 20 jaar dat ik fulltime werk, kan ik de keren dat ik zonder werk zat tellen op de vingers van 1 hand. Driemaal was het het vanwege privé-omstandigheden en de overige waren gepland. Einde langdurige opdracht, en je plakt er 1 tot 2 maanden vrije tijd aan vast. Ik ga nooit langer dan een week op vakantie en de rest van de tijd wordt gebruikt om tot rust te komen en alle achterstallige zaken te regelen.

Echter wat ik nu mee maak is toch wel uitzonderlijk. Vorig jaar ben ik geopereerd. Alles wat te voorzien was, had ik tot in de laatste puntjes voorbereid. Ik hield er rekening dat het een halfjaar zou duren voordat ik weer kon werken. Regelde vooraf particuliere hulp aan huis, spaarde een jaar om de onvoorziene kosten te kunnen dekken, en zorgde ervoor dat ik net voor de zomervakantie geopereerd werd, omdat dat een betrekkelijk rustige tijd is in ZZP-opdrachtenland.

Jammer genoeg is de operatie niet helemaal goed gegaan met als gevolg dat ik een aantal maanden in het revalidatiecentrum heb moeten doorbrengen. Om het revalidatiecentrum te kunnen verlaten moest ik verhuizen naar een rolstoelvriendelijke woning. Wat dat laatste betreft had ik 0,00% keus in woningen en moest daardoor een woning accepteren waar 2 oudere personen met psychische problemen hebben gewoond. Deze twee hebben de woning compleet uitgewoond. Kosten om zaken basaal in orde te brengen (inclusief verhuizing) EUR 32.850. Waarom zijn deze kosten zo hoog? Omdat ik als rolstoelgebruiker nogal beperkt (extra vanwege de operatie) ben in het vervullen van de ‘Bob de Bouwer‘-rol. Dus ben je genoodzaakt om overal mensen voor te bellen. Extra complicerende factor is wanneer je met tijdsdruk zit, wordt alles duurder… Allemaal goed rot maar je gaat door. Opgeven, zielig doen en achter de geraniums zitten is voor losers.

Sinds vorig jaar teer ik op ieders portemonnee omdat ik een uitkering (WAJONG voor alleenstaanden) geniet. Iets wat ik beschouw als een noodzakelijk kwaad. Vooropgesteld dat ik diep respect heb voor een ieder die enkel hiervan moet rondkomen. Een normaal mens dat modaal verdient en vervolgens in een dergelijke situatie terecht komt, wordt echt gillend gek. Ik zal op een later tijdstip een stuk wijden aan de wondere wereld van instanties, uitkeringen en hoe ze mensen niet alleen de schulden in duwen maar hun best doen om dit te doen verergeren.

Solliciteren

Terug naar het solliciteren. Sinds december van vorig jaar ben ik echt actief op zoek naar een opdracht. Ik sta standaard aangemeld bij elke actieve jobboard en reageer op alles wat een match heeft van meer dan 80%. Dit is voor mij een automatisch proces. Tweemaal per dag (10:00 uur en 19:00 uur) alle vacatures bekijken, motivaties schrijven en CV mee sturen. Dit reken ik voor de duidelijkheid nog niet tot een sollicitatie, want de kans dat je überhaupt wordt voorgesteld of een antwoord krijgt ligt rond de 2%. Voor mij telt een sollicitatie pas op het moment dat je een bevestiging ontvangt dat je wordt voorgesteld aan de eindklant. Daarnaast gaat er geen dag voorbij dat ik niet 1 tot 8x, weekenden uitgezonderd, op vacatures reageer.

Het is nu 14 augustus en we zijn nog net geen 9 maanden verder. Resultaten: 72 sollicitaties, conform het hiervoor gestelde, 4 sollicitatiegesprekken en 17 afwijzingen. Voor de duidelijkheid, ik werk in de “we-hebben-een-nijpend-tekort-aan-hoogopgeleide-mensen-in-de-ICT” sector. En dan ben ik niet alleen hoogopgeleid maar heb ik bijna 20 jaar werkervaring, heb ik gepubliceerd en ook nog eens gesubsidieerd. Alsnog blijkt het, voor mij althans, toch wel heel erg moeilijk te zijn om aan werk te komen. De reden? Geen idee…

Next step

Ik blijf gewoon stug volhouden en hoop dat ik uiteindelijk weer als voorheen aan het werk kom. Maar ik ben echt oprecht verbaasd dat het, in mijn geval, niet uitmaakt wat je opleidingsniveau, je ervaring en je geloofwaardigheid is in een sector die keihard om mensen staat te springen dat het zo lang duurt.

– EDIT – Voor het geval iemand gaat roepen: “Je bent te duur!”. Ik ben doorgaans en tot nu toe 25-40% goedkoper dan mijn directe collega ZZP’ers en overige externen.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”