0 0
Read Time2 Minute, 13 Second

Een Amerikaanse president die zelf onder druk staat maakt soms rare sprongen. Het ligt dan ook compleet in de lijn van verwachtingen dat de huidige Trumpident op dezelfde wijze reageert als zijn voorgangers. Veel mensen hebben het historisch besef van een aardappel of een Arend Jan Boekestijn en vergeten dat de VS op deze wijze heel wat conflicten zijn gestart of geëscaleerd.

Zoals met de Mexican-American War van 1846 tot 1848. De toenmalig president Polk heeft, nadat de Mexicanen een aanbod om Texas te kopen af hebben geslagen, met opzet Amerikaanse troepen gestationeerd in Mexicaans gebied om zo een reactie uit te lokken. En die reactie kwam er… 12 Amerikaanse doden en dat rechtvaardigde zo een oorlog met de Mexicanen. Daar dwars doorheen liepen ook nog eens de Seminole Wars om Florida. 3 Oorlogen om steeds meer concessies af te dwingen wat resulteerde niet alleen in de complete annexatie van dit gebied maar ook in de ethische zuivering van de volledige inheemse bevolking.

Terug naar het heden. Sinds de WOII is er slechts 1 president te vinden die geen oorlog op z’n geweten heeft, Gerald Ford. Daarentegen volgde hij wel Richard Nixon op toen deze aftrad vanwege Watergate.

Trump. De man, die naar mijn mening, de democratie wereldwijd schade heeft toegebracht. De Trump zit nu in een lastige situatie waarbij Noord Korea een prima manier is om de aandacht af te leiden. Niet alleen van het Rusland onderzoek maar ook het feit dat hij tot nu toe helemaal niets heeft bereikt. Wat betreft Noord Korea lag het altijd al in de lijn van verwachtingen dat het uiteindelijk zou uitmonden in een oorlog. Ook Zuid Korea heeft hier schuld. Zij vreest dat vrede er toe zal lijden dat er zoveel Noord Koreanen richting Zuid Korea zouden trekken en dat hierdoor de economie ontwricht zou worden. Een legitieme angst maar lang niet zo ontwrichtend als, zoals nu, een oorlog.

Waar ik op zit te wachten zijn de reacties van politiek-leiders en aankomende premier. Niemand durft zich uit te spreken die zo dadelijk in een Kabinet gaat zitten. Nederlandse politici kunnen niet om de pro-VS belangen-lobby heen. En als we één ding leren van Trump is dat elke vorm van kritiek keihard bestraft wordt.

Bovendien zie ik dat China en Rusland best eens geo-politiek zouden kunnen profiteren van een VS die met open ogen een nieuw Vietnam in weet te lopen. Hoe? Denk eens hoeveel ruimte er ontstaat voor dit bloc in het Midden-Oosten en Afrika.

Concluderend denk ik persoonlijk dat dit weleens het einde kan inluiden van de macht, en vaak de alleenheerschappij, van de VS in de wereld.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”