0 0
Read Time2 Minute, 3 Second

Elke roddel wat Brexit betreft haalt de media. Men kan niet snel genoeg copy-pasten om een bericht ergens op de voorpagina te plempen met “Bank X of multinational Y verlaat London“.

De vraag wat een grootbank of hoofdkantoor van multinational maatschappelijk toevoegt wordt natuurlijk niet beantwoord. Net zoals wat er dan precies verhuisd wordt. Anders dan hooguit (op een mega-economie) wat werkplekken die veelal werden vervuld door expats. Vermogen? Ja vermogen en klanten worden ook verhuisd volgens de journalisten… Rare vraag maar vermogen bestaat al een hele tijd in de “cloud” het drijft zo de wereld over. Je kunt ook niet bij de ING langs om even te checken waar je geld is opgeslagen of uberhaupt wat te zeggen hebt waar het ligt. De handel alleen al in valuta, bijvoorbeeld, omvat meer dan $5 biljoen (12  nullen) per dag. En klanten… Kom op zeg, alsof de klanten van Goldman Sachs enkel en alleen in Londen zijn gevestigd en mee moeten verhuizen naar een ander land. #gekkenhuis

Ik denk vooral de Brexit vooral Londen goed zal doen en hopelijk de overgebleven 27 regeringsleiders er toe zetten om de EU te gaan hervormen. Meer en meer blijkt dat de Europese Unie weinig tot geen toegevoegde waarde heeft voor ons burgers. Kunnen we bijvoorbeeld een auto in Duitsland kopen zonder nogmaals invoerrechten te betalen? Of een bankrekening open in Oostenrijk omdat de service beter is? Een autoverzekering afsluiten in Frankrijk? Allemaal “Single Market” dingen die na dik 60 jaar er nog niet zijn. Reden: Het gaat niet om de burgers, het gaat strikt om de megacoorporaties die belang hebben bij centrale regels in een decentrale markt.

Gewoon een voorbeeld uit de praktijk. Ik begeleid grote ICT aanbestedingen voor publieke organisaties en overheden. We hebben in de EU 1 aanbestedingswet met als doel om het makkelijker te maken voor ondernemers om mee te dingen naar niet alleen naar opdrachten van de eigen overheid maar de overheden van alle 28 lidstaten. In de dikke 10 jaar dat ik dit werk doe. Honderden aanbestedingen. Is het bij mij nooit voorgekomen dat een MKB bedrijf vanuit welke lidstaat dan ook inschrijft op een openbare aanbesteding in Nederland.

Mijn mening is dat EU een goed idee was dat op de slechtst mogelijke manier is uitgevoerd. Het is tekenend dat de angst voor het verlaten van deze organisatie een zwaardere doorslag heeft in referenda dan de toegevoegde waarde die zij vertegenwoordigt. Dat hebben heel wat politieke leiders niet door.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”