0 0
Read Time2 Minute, 49 Second

Het is menigeen niet ontgaan dat Apple de laatste jaren iets mist. Weg is het bedrijf dat constant voorop liep op het gebied van innovatie en ons als consumenten kon verrassen.

De Apple-fans zijn weer eens met de WWDC 17 gisteren keihard met hun neus op de feiten gedrukt. In het kort:

Nieuw: Apple HomePod
Een product dat vergelijkbaar is met de de Amazon Echo, Google Home en tal van andere “slimme” speakers. Iets wat de iPhone en elke andere Android of zelfs Windows phone kan. Gaat dit product naar mijn idee iets toevoegen, antwoord nee. Bovendien levert het gebruik van dit soort apparaten een klein strafrechtelijk risico op…
Prijs: Onbekend

Nieuw: IOS 11
Samengevat: geen wezenlijke veranderingen. Kleine aanpassingen zoals betere compressie voor foto’s en video’s en wat minor nieuwe camera opties waarin je al voorzien wanneer je niet kunt leven zonder je smartphonecamera. Mogelijkheid om Apple Maps binnen publieke ruimtes te gebruiken. Altijd handig.  En mocht je nog een iPhone 5/5c of iPad 4 hebben dan heb je pech en zou je dus een nieuwe moeten kopen.
Prijs: Gratis

Nieuw: iPad Pro
De iPad voor mensen die niet genoeg hebben aan een “gewone” iPad. Meer rekenkracht en sneller opladen door gebruik te maken van USB 3.0 Quick Charge. Waarbij ik moet toegeven dat het beeldscherm wel top is voor een tablet en dat in 10.5″ en 12,9″.
Prijs: vanaf $ 649 – $929

Nieuw: iMac Pro
Een computer voor mensen die geen interesse hebben in computers noch in geld.
Een PC met een vanaf prijs van EUR 4.999 die eind dit jaar wordt geïntroduceerd en dan waarschijnlijk direct verouderd is door de nieuwe 10nm (Cannonball) architectuur van Intel.
Prijs: vanaf EUR 4.999

Update: MacBook Pro
Ik was geen fan van de laatste behoorlijk geprijsde MacBooks en dat ben ik na de update van de MacBooks dit jaar nog steeds niet. Zeker niet met alternatieven die en beter en goedkoper zijn. Desalniettemin krijgen de MacBooks standaard een SSD (bij concurenten in dezelfde prijsklasse al standaard). Snellere graphics voor het 15″ model met een vanaf prijs van $2.399 en inzet van de Kaby Lake architectuur van Intel die dit jaar wordt vervangen door Cannonlake.
Prijs: EUR 1.499 tot 4.959

Update: WatchOS
Betere integratie met Siri, een nieuw dock waarbij je iWatch staand kunt opladen en blijven gebruiken. Ontwikkelaars kunnen nnu apps koppelen met andere Bluetooth apparaten. En niet te vergeten een custom wijzerplaat van Buzz Lightyear en Woody van de film Toy Story. #nocomment
Prijs: Gratis

Conclusie: Steve Jobs wordt gemist. Er is geen drive meer en er wordt heel wat gekopieerd van concurrenten en dat zijn we niet gewend van Apple. Dit is ook een les voor veel bedrijven. Innovatie kun je niet creëren. Je kunt het helpen door intern opzoek te gaan naar mensen die de wereld net even anders zien. Die constant zitten te kijken of ze bepaalde dingen niet beter, efficiënter of überhaupt anders kunnen doen.
En over het algemeen hebben ze niet een te strakke spijkerbroek en een hipster baard.

In ieder geval er lijkt niemand te zitten op het functieniveau Steve die het niet accepteert dat iets niet kan of gaat.

Nu is het wachten tot september wanneer de nieuwe iPhone wordt geïntroduceerd. Daarmee ook, als er niets veranderd, een einde net als BlackBerry steeds reëler wordt voor Apple.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”